Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

"Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка"

OFFNews 15 април 2024 в 12:15 1798 1

Конференцията за сигурността в Черно море

Снимка БГНЕС

Конференцията за сигурността в Черно море се провежда в Централния военен клуб.

"Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран. Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка." Това заяви във видеообръщение държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на откритата днес в София конференция, посветена на сигурността в Черно море. Тя се провежда в рамките на Международната Кримска платформа.

"Работихме с България, за да възпрепятстваме чуждестранната дезинформация", каза още Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа, каза на свой ред служебният министър на външните работи Стефан Димитров по време на втората конференция за сигурността в Черно море.

Повече от две години светът става свидетел на нещо немислимо, посочи министърът и отбеляза подкрепата на България за Украйна.

Димитров отбеляза и конференцията на високо равнище за мир в Украйна, на която Швейцария ще бъде домакин през юни.

Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти, предава БТА.

Служебният министър на отбраната посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна. Запрянов обясни, че в Северното Черноморие се водят военни действия, като използването на дронове е принудило Руския флот да се изтегли максимално далеч, което, по думите му, потвърждава, че това е „театърна война“. Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава, добави още той. България е засегната от тази ситуация, защото се използват морски мини и от двете страни в тази война, които понякога се освобождават от закрепванията и започват да плават свободно, като представляват заплаха за корабоплаването и за българските пристанища, обясни служебният министър.

По думите Запрянов всичко, което се случва в Черно море, се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността. Най-напред анексира Абхазия и брега на Абхазия, след това Крим, което доведе до преразглеждане на отношението към сигурността в Черно море, обясни Запрянов. В този смисъл САЩ също промени своята позиция и отношение, като припознават Черно море като изключително важно за сигурността на евроатлантическата зона на Европа, а не само на Черноморските държави, посочи още служебният министър.

Служебният министър на отбраната коментира и атаката на Иран срещу Израел. "Смятам, че израелското правителство ще бъде по-въздържано, ще има отговор, но дали той ще бъде директен върху Иран е големият въпрос", заяви Запрянов. Той допълни, че това е първият път, в който Иран директно е атакувал Израел. Това е държавен акт на агресия, смята служебният министър. България осъжда този акт на агресия, посочи той и допълни, че това може силно да дисбалансира ситуацията в Близкия изток.

Запрянов коментира и изпращането на помощ за Украйна, като каза, че в момента Министерството на отбраната е фокусирано към изпращането на два пакета. Единият от тях се бави, защото трябва да бъде изпратен чрез въздушен превоз, обясни министърът. Той добави, че не всяко оборудване е подходящо за изпащане с влак или автомобил. Запрянов посочи още, че Международният център за координация на донорската помощ също участва в тази дейност, така че това е международно усилие, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

15.04 2024 в 17:30

Като се има предвид, че нашия флот (ако може така да се нарече) има само 1 единствен минен ловец предполагам, че ще участваме с други сили: специализирана група кючеклийки, подразделение с особено предназначение от чалгаджийки и като главнокомандващ ще изпратят лично Азис. Голяма веселба ще падне!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки