Ако има предсрочни избори, най-вероятно ще са през юли

Йорданка Веселинова 12 април 2023 в 16:15 2916 5

Бойко Борисов в пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бойко Борисов

Още преди 49-ото Народно събрание да е заработило, се заговори за нови предсрочни избори през лятото. Ако парламентарните групи не успеят да излъчат кабинет, а Радев не бави връчването на мандатите, то е съвсем реалистично да отидем на шести предсрочни избори още през юли.

До миналата седмица популярната теза бе, че ако 49-ото НС има кратък живот, то вотът ще е наесен, заедно с местните избори. Миналата седмица Радев призова партийните лидери да започват разговори за евентуално редовно правителство незабавно, защото няма да разполагат с много време. В понеделник изненадващо президентът обяви, че свиква парламента още преди великденските празници. Решението му бе разтълкувано като знак, че този път няма да забавя процедурата. В 48-ото НС той връчи мандата на ГЕРБ-СДС точно два месеца след вота. 

Този път стратегията изглежда е различна. Източници на OFFNews от служебното правителство коментираха, че Радев наистина няма да забавя процедурата, както и че целта е изборите да бъдат в средата на юли.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе първият, който открито заговори за нов предсрочен вот в средата на лятото. Вчера той постави ултиматум: "Правителство с ГЕРБ или нови избори през юли." Той видя два варианта за кабинет - евроатлантически с втората по големина коалиция, но допусна и "други възможности" политически формации, с които обаче имало различие по отношение позициите за войната в Украйна и Северна Македония. Днес Борисов предложи и трета опция - служебният кабинет да стане редовен. Тази екзотична идея обаче по-скоро няма да намери съмишленици, така че възможностите за кабинет продължават да гравитират само около парламентарните сили и към момента са с малък шанс.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" няколко дни след вота обявиха, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ. Вчера Георги Ганев коментира пред журналисти, че подкрепа така или иначе изобщо не е търсена от тях. Той каза още, че има време бюджетът да бъде приет до лятото, когато може да приключи краткият живот и на този парламент.

А той е все по-вероятно наистина да е такъв. В 48-ото НС се разигра същият сценарий - от блокажа още при избора на председател, до заявките, че ако ПП не подкрепи кабинет на ГЕРБ, то и ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на ПП. В този смисъл, ако партиите не се разберат за правителство, то е сигурно, че отиваме към избори за 50-то Народно събрание.

Открихме новия парламент с прогнози за нови избори

По време на тържествените декларации за откриването на 49-ото НС лайтмотивът във всички речи бе възможността за нови избори през юли. "Има такъв народ" се завърнаха в НС с твърдението, че ще са конструктивни и ще работят за формирането на редовен кабинет. Това направиха и днес, когато подкрепиха кандидатурата за председател на НС на ГЕРБ, които щяха да "чегъртат". БСП пък се самопохвалиха като "диалогична формация". Нинова декларира, че е нужен кабинет, но отговорността била на първата политическа сила.

И 49-ото НС не успя да заработи, Рашидов внезапно прекрати заседанието

Лидерът на ДПС също призова за диалог, за да не се повторил резултатът от предходния парламент. От "Възраждане" държат на тезата си, че няма да подкрепят кабинет на друга ПГ, но влязоха в реториката на Борисов и заявиха, че бюджет без редовен кабинет няма да има. В този смисъл бе и изказването на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която добави, че нито една от партиите в 49-ото НС не може да реши политическата криза сама. Христо Иванов от ПП-ДБ бе по-оптимистичен около ситуацията днес. По думите му е рано да се каже, че НС няма да заработи, но изтъкна, че са нужни сериозни разговори.

Политически дъвки или задължителни реформи?

По време на предизборната кампания политическите играчи залагаха какви ли не приоритети - от гласуването на Бюджет 2023, през законите по ПВУ, Шенген и Еврозоната и реформите от съдебната реформа. За да се случат те, е нужно време, каквото депутатите може и да нямат. Стандартната процедура за приемането на законопроект отнема около месец - две четения в комисии и две в зала. Между четенията може да бъде удължаван срокът за предложения, а с това да се проточи и приемането на окончателните текстове. В този смисъл е въпрос само и единствено на политическа воля дали и кои от реформите ще станат факт.

От служебния кабинет се надяват депутатите да успеят да гласуват поне 13 от законите по ПВУ, за да можем да поискаме и втория транш от ЕК на обща стойност 724 млн. евро. Сред тези 13 законопроекта обаче са законопроектите за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и реформата в КПКОНПИ, които ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, а в някои случаи и "Възраждане", бламираха в предходния парламент.

Колко живот остава на неродения парламент

Вероятно още утре депутатите ще отменят ваканцията си, а следващата седмица ще започне работата по правилника на НС. Още тогава могат за започнат и консултациите при президента. Ако той наистина забърза процедурата, те могат да приключат до края на Светлата седмица. Това означава, че ГЕРБ могат да получат първия проучвателен мандат още на 24 април. Ако те предложат кандидат за премиер, то той ще има седмица, за да предложи състав на кабинет. Ако той не събере подкрепа в зала, то рулетката се завърта и ПП-ДБ ще имат седем дни да предложат проектокабинет. Срок за връщане на нереализиран трети мандат няма само парламентарната група, която ще получи третият мандат.

16 или 23 юли

По-рано днес бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров прогнозира, че ако има избори през лятото, то те могат да бъдат на 16 или 23 юли.

"Другият вариант е да изберем два вота в едно – местни и парламентарни, което очевидно не се желае от президента. Този път процедурата за формиране на правителство ще бъде ускорена”, каза още той пред Нова телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

12.04 2023 в 21:25

"...а тази купчина с л**на на снимката... '''
Не е купчина, а торба със същото.

10298

3

AntiZ

12.04 2023 в 18:05

Отпадък исках да напиша, ордерчо, но ти ме разбра!

10298

2

AntiZ

12.04 2023 в 17:50

Ордерчо ******, как познах, че си наряд днес! Много често те слагат напоследък. Данеби да нямате хора? Аз пък хора?! Вие сте отшашдък, ордерчо. Не се крий, излез да те видим, гном герберски!

10298

1

AntiZ

12.04 2023 в 16:22

Натресли сме се президент да е ватник-рашист а тази купчина с л**на на снимката, да държи цялата държава като заложник. Но, има един нюанс: тези двамата са начело, защото народът ни не е тъп, той е вдлъбнат!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков