Как се превозват опасни товари?

OFFNews 06 септември 2021 в 13:56 1674 0

Тези от вас, които се интересуват от транспорт и логистика, със сигурност знаят, че опасните товари са едни от най-важните стоки, които се налага да бъдат превозвани. Поради повишения интерес именно към този тип товар, ние от екипа на flamingo-shipping.com сме сигурни, че на много от вас би било изключително интересно да разберат малко повече за тях.

Какъв е начинът, по който се борави с тях, как се транспортират и кои са мерките за безопасност, които се взимат? Нека разберем!

Кои са опасните товари?

Този тип товари са именно тези, за които фирмите, които се занимават транспорт и логистика, осигуряват извънредно внимателно превозване, специален начин на опаковане, товарене и разтоварване. Тези изисквания са необходими, за да бъдат невредими околната среда и хората, които работят в близост до стоките.

Списък с вещества, които спадат към категорията на опасните товари:

• Окисляващи вещества (тези, които поддържат горенето);
• Органични пероксиди;
• Разяждащи вещества;
• Газове;
• Отровни вещества;
• Огнестрелни оръжия и боеприпаси;
• Радиоактивни вещества;
• Взривни и самозапалващи се вещества.

Видове транспорт – кой е най-подходящ?

Както почти всяка качествена компания, която предлага услуги, свързани с транспорт и логистика, така и Фламинго Шипинг предлага няколко типа транспорт – въздушен, сухопътен и морски. Ако фирмата, през която планирате превоза на опасни стоки, е добра и надеждна, не би възникнал проблем при нито един от видовете транспорт.

Освен обаче…

Условията, при които може да се извърши превозът, могат да варират според нормите, разпоредбите, законите и правилата за сигурност. Точно поради тази причина, за вашите нужди може да се окаже подходящ само един, два или пък всички начини. Консултантите и експертите по транспорт и логистика във Фламинго Шипинг могат да ви дадат най-добри, точни и ясни насоки кое е най-подходящо за вашия конкретен случай.

Какви са специалните изисквания?

Както загатнахме по-горе, специалният товар изисква специални “грижи“ и условия. Първото и най-важно такова е именно веществата/изделията да бъдат в състояние, в което не могат или могат да нанесат възможно най-малка вреда. Оръжията например трябва да бъдат в състояние на нефункционалност и т.н.

От голяма важност е и как ще бъде опакован товарът. Това трябва да се случи внимателно и изцяло съобразно съответните разпоредби. Далеч не само експертите по транспорт и логистика са наясно, че е най-правилно стоката да бъде максимално неподвижна и защитена (както от хората, така и от външните фактори – метеорологични условия, движения на превозното средство и прочие).

За различните видове опасни товари обаче има различни специални изисквания, с които единствено по-запознатите на тема транспорт и логистика са наясно. Екипът на Фламинго Шипинг разполага с висококвалифицирани служители и консултанти, които при необходимост ще ви разяснят всичко, което искате да знаете.

Надяваме се в тази кратка, но информативна статия, да сме успели да отговорим на най-често задаваните въпроси относно превоза на опасни товари. Ако имате още въпроси, които ви вълнуват, не се притеснявайте да ги зададете на нашия имейл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков