16-годишен украинец връща подарък на Путин

OFFNews 19 март 2014 в 11:55 10210 11

Андрей Сенко
Андрей Сенко

16-годишният украинец Андрей Сенко е решил да върне подарък, който получил от руския президент Владимир Путин преди 10 години, съобщи Евронюз.

Андрей получава подаръка през 2004 г., когато Путин посещава Украйна и отговаря на въпроси от граждани в интернет. Сред 50-те хиляди запитвания е и това на 6-годишния тогава Андрей Сенко. Заради въпроса “За какво мечтаете” момчето е поканено на среща с руския лидер и тогавашния украински президент Леонид Кучма.

“На срещата Путин ми каза, че мечтата му е всички деца и техните родители да са щастливи и да живеят в мир”, каза Андрей.

Кучма подарява на Андрей лаптоп, а Путин – специален часовник. Подаръкът на руския президент обаче се оказва много голям за 6-годишното момче, затова то решава да го носи след десет години.

Андрей навършил 16 г. на 5 февруари – две седмици преди сблъсъците на площад “Независимост” в Киев, които отнеха живота на 88 души. На 7 март момчето получава първия си паспорт – седмицата, в която руски сили напълно овладяват Крим. Развоят на събитията разгневява Андрей и той се обръща към Путин със следните думи: “Уважаеми Владимир Владимирович, десет години по-късно се налага да Ви върна подаръка. Защото този часовник вече не е гордост за мен, а свидетелство за една лъжа.”

Андрей казва още, че е възпитан да обича Украйна, затова ако се наложи, е готов да я защити. Семейството на Сенко го подкрепя в недоволството му и призовава руския президент да преосмисли политиката си, преди да е станало твърде късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews