След 5 години пауза: Изтребители повеждат парада на Гергьовден

OFFNews 06 април 2014 в 13:31 6889 10

Снимка: Боян Георгиев

След пауза от пет години на парада на Гергьовден тази година ще бъде включена бойна авиация. 

Заради икономическата криза и орязания военен бюджет бойните самолети и вертолети излизаха за последно през 2009 година, пише в. "Преса". 

Военновъздушните сили ще покажат част от въоръжението си, но представянето ще е скромно, защото парите на войската са оскъдни. Тази година марша на блоковете на пл. „Княз Александър I" от въздуха ще съпроводят 4 вертолета „Кугар", Ми-17 и учебните Бел-206, които излизат за първи път на Гергьовден. След тях въздуха ще разцепят 9 самолета изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови Су-25 и учебните Л-39 и „Пилатус" (от него ще бъдат показани и двете модификации РС-12 и РС-9).

Тренировките започват около 1 май, като генералната репетиция е на 5 май. Авиационната техника ще се движи на височина 200-300 м. Изтребителите ще прелетят над площада с 400-700 км/ч. Макар и символично, авиационният показ на гергьовденския парад има за цел да покаже, че все пак имаме армейска авиация. Когато правителството на Пламен Орешарски дойде на власт, се оказа, че в армията най-тежко е състоянието на ВВС.

От 12 вертолета „Кугар" имаше само един годен. От учебните хеликоптери Бел-206 всички бяха на земята и плачеха за ремонт. Не летеше и нито един от учебните чешки самолети Л-39, а от пет броя МиГ-21 годен бе само един. За седем месеца сегашното ръководство на МО вдигна на крака и успя да пусне във въздуха два „Бел", три „Кугар", един Л-39 и четири МиГ-21.

Общо над 800 души на 6 май ще набиват крак на жълтите павета пред официалните гости и гражданството. За първи път самостоятелен блок ще има Военната полиция. Тя ще дефилира и с шест тежкобронирани джипа „Пустинна котка". С два такива баретите на МВР проведоха операцията срещу психаря от Лясковец. Те обаче са подарък на МВР от МО. Пред котките ще се движи и един  брониран джип „Мерцедес", с каквито патрулират и нашите рейнджъри в Афганистан. Общата цена на парада е около 500 000 лв. Парите са за гориво, храна и командировъчни на бойците. Най-голямо перо от разходите - около 300 000 лв., е за авиацията, която ще изгори около 100 т керосин за тренировките и на самия парад.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика