Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Отделяме 2.3 млрд. лв. за ангажименти към НАТО до 2028 година

Юлиан Христов 17 февруари 2014 в 12:17 2922 3

Купуването на нов изтребител и модернизирането на наличните руски самолети не може да бъде извършено едновременно, се посочва в документ за приоритетите на Министерството на отбраната през 2014 г..

2 311 758 230 лв. е прогнозната сума, която държавата ще трябва да отдели за отбрана по ангажименти към НАТО.

Това става ясно от документ за приоритетите на Министерството на отбраната за 2014 година, публикуван на сайта на ведомството.

От текста става ясно, че предвидената сума ще отиде за 55 цели за изграждане на способности и 50 формирования за нуждите на колективната отбрана. “Общо, необходимите финансови средства (по текущи цени за 2012 г.) за изпълнение на поетите ангажименти по Пакета Цели за способности 2013 от страна на МО за периода 2014-2028 г. са в размер на 2 311 758 230 лв.”, е записано в документа.

На среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО на 4 и 5 юни е приет пакет от ангажименти, които поставят изисквания за изграждане на високотехнологични способности и специализация при участието в операции. В този пакет се обръща внимание и на изграждането на невоенни способности.

В приоритетите е отбелязан и проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител, като е отбелязано, че 2014 година е критична за взимането на решение. Новият тип изтребител за армията е нужен, за да изпълняваме ангажиментите ни към охрана на въздушното пространство, т.нар air policing, което е част от Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Министерството на отбраната има възможност да осигури до 700 млн. лв. за нов тип боен самолет, но също така ще са необходими и повече от 160 млн. лв. за модернизация на авиониката и навигационните системи на МиГ-29. В документа обаче е записано, че купуването на нов изтребител и модернизирането на наличните руски самолети не може да бъде извършено едновременно.

Според военния министър Ангел Найденов решението за това дали да купим или не нов тип изтребители трябва да бъде взето до септември. Процедурата за закупуване се подготвяше дълго време от екипа на предишния военен министър Аню Ангелов, като идеята тогава беше без конкурс да бъдат купени изтребители втора ръка. Направените тогава разчети показваха подобна сума, която министерството трябва да отдели за по-модерни бойни самолети. 

Още в началото на мандата на кабинета Найденов заяви, че ще продължи работата по проекта, но вече ще има състезателна процедура.
Сагата с покупката на нови самолети за българската армия се точи близо 10 години. Фаворитите са три - F-16, F-18 и шведските Грипен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews