Бизнесмен, роднина на Бареков, сред офшорните собственици от "Панама"

ОFFNews 13 април 2016 в 22:02 7874 3

Денис Бареков.

Името на пловдивския бизнесмен Денис Бареков се появи в списъка с офшорни собственици в "Досиетата от Панама" - разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщи "24 часа", която е партньор на разследването.

Фирмата на Бареков се казва "Plemco Holding" и е създадена през 1996 г., като до 2009 г. тя сменя 3 пъти своите регистрации - започва от Бахамските острови, преминава през Ниуе и Самоа и стига до Панама.

През това време пловдивчанинът е бил почти непрекъснато директор на компанията.

“Името "Plemco" ми звучи познато, но нито имам такава активна компания, нито съм я ползвал. Не съм бил в политиката, винаги съм се занимавал с частен бизнес”, заяви той пред "24 часа".

"Plemco Holding" e регистрирана на 26 януари 1996 г. с неизвестен собственик и номинални директори. Името на Бареков се появява почти 2 г. по-късно, когато е назначен за директор на 15 май 1998 г. Няма подробности каква е била дейността на фирмата и къде е упражнявана тя.

Компанията мести своя "дом" няколко пъти в големи миграционни вълни на офшорни компании, тъй като законови разпоредби затрудняват тяхната дейност.

На 3 април 2009 г. името на Бареков за кратко се появява в сертификат, според който само 1 ден е собственик на акциите на "Plemco Holding" - същия ден обаче самият Бареков отменя сертификата.

На 22 юли 2009 г. той подписва документ, че е съгласен фирмата да се премести от Самоа в Панама, което струва почти 2000 долара - 400 долара за отписване от регистрите на Самоа, 1300 долара за регистрация на фирма с капитал над 10 хил. долара и 250 долара за сертификат за актуално състояние на старата фирма, пише "24 часа".

На 7 октомври 2009 г. фирмата е отписана от фирмения регистър в Самоа, а на 22 октомври Денис Бареков назначава себе си за директор, президент и секретар. Документът за това е подписан и нотариално заверен в Пловдив. На 25 ноември директорът Бареков издава безименни акции, а на 30 ноември 2009 г. фирмата е регистрирана в Панама.

Денис Бареков е далечен роднина с Николай Бареков, но твърди, че не поддържа отношения с евродепутата. Според негови приближени в момента той се занимава със строителство и инвестиции в София.

От "24 часа" споменават, че слуховете около Денис Бареков го сочат за човек на "Мултигруп" и ВИС-Пловдив, като той е бивш борец.

През годините винаги е бил в съдружие с пловдивския бизнесмен Ангел Стефанов, бивш собственик на “Плама", сочен някога за дясна ръка на Илия Павлов.

Двамата развивали бизнес с недвижими имоти и строителство. В Слънчев бряг говорят за техен обект от над 50 000 кв. м, който се намира на втора линия от морето. Стотици апартаменти са били разпродадени на руснаци. Вероятно и затова често Бареков прескачал до Москва. В Поморие обаче през 2010 г. частен съдебен изпълнител обяви за продан ваканционен комплекс в местността Кротиря, където инвеститор бе фирма “Рола”, в която дял имат Стефанов и Бареков.

Бареков и Стефанов притежавали авиокомпанията “Ер виа", както и били акционери в “Горубсо", където Стефанов приватизира почивната станция в Пампорово.

В последно време бизнесменът се занимавал с проекти в областта на енергетиката. Изявявал се и като посредник в газопреносната мрежа главно чрез продажба на тръби за индустрията за екологично гориво, пише вестникът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки