Бивш директор на КТБ след разпит в следствието: Откъде изкопаха тази дупка от 4 млрд.?

Offnews 31 октомври 2014 в 14:17 5464 0

Илиан Зафиров

Изпълнителни директори на КТБ бяха призовани днес в Столичната следствена служба за сравнителен почерков материал, за изготвянето на експертиза.

В следствието се явиха Георги Христов и Илиан Зафиров. Вторият коментира пред журналисти, че КТБ може да бъде оздравена. Според него не е късно, защото просрочията са само 12%. "Тази дупка от 4 млрд. не знам откъде я изкопаха", заяви Зафиров, цитиран от БГНЕС.

Според него, който също както другите изпълнителни директори е временно отстранен, "тази дупка стига до Китай". Зафиров каза, че дупката била предопределена още през юни или юли, когато е имало изказване за дупка от 3,5 млрд. лева. Той коментира, че методиката, по която е работено за доклада на БНБ, е доста широка. И така в нея може да влязат "и дракони и зайци". 

Той отказа да дава оценка на Искров. "Има кой да му даде оценка, който го назначава, той ще му даде оценка", коментира Зафиров. Отказа да каже имена на ВИП-клиенти и каза, че всички клиенти са им ВИП. Зафиров добави, че над 90% от информацията, която излиза по медиите не е особено точна. Той опроверга тезата за безлимитни кредитни карти, каза, че такова нещо няма в природата.

Зафиров поясни, че е нормално проверките да се правят между 12 и 24 месеца, като последната е била извършена през юли 2013 година, т.е. по-малко от година преди КТБ да бъде поставена под специален надзор. "Банката беше с най-добрите ликвидни буфери в цялата система. Ако някоя друга банка може да издържи на тегления над 20% от привлечените средства, това е абсурд", заяви Зафиров.

Добави, че в "Банков надзор" работят добри професионалисти, които си вършат добре работата. В момента се опитвали тях да обвинят за това, че не са наблюдавали КТБ достатъчно внимателно, въпреки че проверки са били правени. И с този претекст да оневинят бездействието и действията на останалите участници в тази история, каза Зафиров.

На въпрос кой е бездействал, банкерът заяви, че това е БНБ и попита: "Как успя г-н Иван Искров да намери и събере всички политически сили за един уикенд, заедно с правителстово, и да решат сходен проблем, а две седмици не намери време да предложат какъвто и да е вариант на КТБ. Нямам обяснения на това, не съм екстрасенс, за да вляза в главата на г-н Искров."

За случилото се с банката Зафиров е категоричен: "Това не е скандал, това е атака, това е война".

На въпрос дали тази война е свързана с политик, който пише закон за КТБ, изпълнителният директор на КТБ каза: Имаше някои съвпадения с кредити, които бяха предсрочно изискуеми и които сега са оценени на 0 риск, при условия, че са със 150 дни просрочие, които са свързани с една цигарена фабрика". Той обаче е категоричен, че законът Пеевски – Цонев цели най-вероятно не това, което се рекламира.

Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки