Живко Тодоров: Председателят на БОЕЦ разпространява неверни твърдения по мой адрес

OFFNews 19 април 2022 в 12:30 3136 0

Живко Тодоров

Публикуваме личната позиция - право на отговор на изпълнителния директор на ББР Живко Тодоров във връзка с публикуваните на 11 април 2022 г. от председателят на Сдружение "Гражданско движение БОЕЦ - България обединена с една цел" Георги Георгиев статия, видео материал, постове в социални медии, засягащи личността му.

Председателят на Сдружение "БОЕЦ" г-н Георги Георгиев разпространява клевети и дезинформация, вплитайки името ми в каузи, с които не съм свързан, като закупуването на акции от ПИБ, отпускането на големи кредити от ББР и дори фалита на КТБ. В своето изявление г-н Георгиев прави внушението, че съм свързан определен кръг от лица, дискредитирайки името ми и дългогодишната ми професионална биография.

Определенията и съпътстващите обидни твърдения, с които Георги Георгиев е свързал името ми, ще бъдат отнесени към българското правосъдие. Възнамерявам с всички законови механизми да защитя доброто си име и градената над 20 години професионална репутация в международни банкови институции и големи български банки.

Назначен съм в ББР с експертизата на отличен професионалист в банковия сектор с дългогодишен експертен и управленски опит и изявени постижения, за да дам своя принос за развитието ѝ. Не съм политически обвързано лице - в нито един момент в биографията си не съм имал отношения с която и да било политическа партия в тази държава. Като изпълнителен директор се водя единствено и само от експертните си и професионални разбирания. Работил съм както с екипа на ГЕРБ в качеството му на принципал на ББР през 2020 г., така и със служебните кабинети през 2021 г., както и сега, с екипа на „Продължаваме промяната" в Министерството на иновациите и растежа.

В историята си ББР не се е управлявала от чиновници, а от банкери - с банков опит на ръководни позиции, с нужното образование и експертиза за това. Ако искаме начело на ББР да стоят експерти с опит, ще трябва да бъде предложено нужното заплащане за това - такова, каквото биха получавали във всяка една друга кредитна институция у нас.

Напуснал съм ПИБ по собствено желание и нямам нищо общо с взетото решение от Министерския съвет за закупуване на акции от държавната банка. Основната причина за придобиването на пакета акции на ПИБ е изпълненото условие за приемането на България в чакалнята на Еврозоната. Съгласно регламентите и законите в България, цената на акциите се определя от емитента и се одобрява от КФН. Като изпълнителен директор нямам правомощия да вземам едностранни решения за реализирането на подобна сделка. Това е станало по решение и с одобрението на членовете на Надзорния съвет на ББР и тогавашното правителство, с разрешението на Европейската комисия и Европейската централна банка.

Цитираните кредити са отпускани в периоди, в които не съм бил част от ръководството на ББР. Назначен съм на 15 април 2020 г. Направен е детайлен анализ и са взети всички необходими мерки, за да бъде защитен интересът на банката. Направените твърдения само доказват липсата на каквито и да било познания по банково дело.

ББР работи в подкрепа на малкия и средния бизнес в страната. Създадохме поредица от продукти, за да улесним достъпа до финансиране в кризата, породена от пандемията и непрестанно нарастващата инфлация. Усилията на експертите ни, на целия екип на банковата група, са насочени към облекчаване на условията за всеки, който желае да стартира или развива бизнес в страната ни в тежката икономическа обстановка.

За многократно повтарящите се неверни и скандални твърдения и внушения по мой адрес, направени от Георги Георгиев, както и за всички, които са разпространили невярна, непроверена и непотвърдена информация, ще сезирам съдебните органи.

С уважение,

Живко Тодоров

18 април 2022 г.

София

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки