Връщат мобилните камери на пътя до края на седмицата

OFFNews 19 май 2015 в 21:14 4010 0

Мобилните камери на КАТ се връщат на пътя до края на седмицата. Наредбата за това беше публикувана в „Държавен вестник“ във вторник, съобщи „Сега“.

Връщането на камерите става, след като действието на наредбата беше спряно от Върховния административен съд.

Според последния вариант на наредбата Пътната полиция ще може да снима само от служебни автомобили и мотоциклети, а снимането от необозначени автомобили, какъвто беше първоначалният вариант, няма да е позволено.

За да бъде спазено решението на ВАС, снимането с камери ще трябва да става само в обозначени участъци и да има гаранции, че камерите няма да се манипулират. Това означава, че само полицейските коли и мотори в обозначени участъци ще могат да снимат преминаващите коли.

Очаква се да се поставят 148 камери, като те ще са разположени в рискови участъци в страната.

Тези участъци ще трябва да са обозначени с новия знак за видеоконтрол Е24. Под него ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили.

Според наредбата е възможно пътните знаци да бъдат преносими – участъците, в които се снима, да се променят, за да не бъдат запомнени от шофьорите. В този случай местоположението на знака трябва да бъде заснето на снимка.

МВР ще има задължението да обявява тези участъци всеки ден на сайта си и чрез медиите.

При снимането от движещ се автомобил или мотоциклет уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола, а за да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи.

Ако бъде установено нарушение, докато автомобилът на КАТ се движи, шофьорът ще бъде спиран и ще се съставя акт, като в наредбата се забранява писането на фишове.

Данните за заснетите нарушения ще се съхраняват, докато водачът плати глобата, която му е наложена, или до приключване на делото, в случай че се обжалва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки