Велинград, Сърница и Ракитово казаха ''не'' на волфрамовата мина

Диана Варникова, Пазарджик 11 август 2023 в 17:22 1860 0

Снимка Диана Варникова

Кметовете на общините Велинград, Сърница и Ракитово Костадин Коев, Неби Бозов и Георги Холянов заедно с народния представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Тодев се обявиха срещу добива на волфрам на пресконференция днес.

Поводът за брифинга бе входираното на 5 юли в деловодството на община Велинград инвестиционно намерение от фирма за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица“ до село Кръстава.

Усилията на кмета и неговия екип са в една единствена посока - недопускане на рудодобив в община Велинград, тъй като това ще навреди на туризма.

"Основен въпрос е въпросът за здравето на хората и оттам идва притеснението, че новото инвестиционно предложение носи риск за здравето на хората, тъй като Велинград пие вода от събирателна деривация "Бистрица", обясни кметът Костадин Коев.

"Курортният град изпитва недостиг на вода и не може да се лиши, ако трябва да се подават известни количества вода към мината. Самото производство за рудодобива ще изисква 50 литра вода в секунда. Това е вода, която ще трябва да се вземе от тази, която в момента потребява града", твърди велинградският кмет.

Освен това част от тази вода, от деривация „Бистрица“, отива в язовир „Батак“ и оттам към Тракийската низина. Ако тази вода се замърси, ще има екологични проблеми за стотици хиляди хора. Затова трябва да се спре концесията, категорични са и кметовете на общините Сърница и Ракитово Неби Бозов и Георги Холянов.

Развитието на Родопите е в туризма, такова е мнението на хората в Сърница, което обобщи кметът Неби Бозов и допълни, че подкрепя велинградчани в стопиране на рудодобива в района.

Бозов припомни, че десетки години са били необходими, за да се изчисти река Доспат и язовир „Доспат“ от последиците от рудодобива, развиван преди време в този район на Родопите. Кметът на Ракитово подкрепя позицията против рудодобива, защото това ще доведе до замърсяване на водата.

В Ракитово има проблем с водата-не искаме да си усложняваме живота“, поясни Холянов. Досега е събрана подписка от 11 000 души в община Велинград, която ако трябва ще се допълни. Инвестиционното намерение е подадено и в пазарджишката Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите и се очаква становище оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!