Вътрешни министри често отказвали подслушване на заподозрени

OFFNews 13 май 2014 в 14:05 2211 0

Вътрешните министри преди Цветан Цветанов стотици пъти са отказвали да разпоредят изпълнението на разрешени от съда специални разузнавателни средства (СРС).

Това е казал пред съда бившият шеф на дирекцията за подслушванията в МВР (СДОТО) Цветан Иванов по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Свидетелят в същото време е и обвиняем по делото за незаконно подслушване в МВР и т.нар. "цецомобили". Въпреки че изслушването му пред съда стана при закрити врата, показанията му бяха преразказани пред медиите от адвоката на Цветанов Менко Менков.

Пред съда Иванов разказал, че вътрешните министри Георги Петканов и Румен Петков не са позволявали прилагането на СРС, въпреки че исканията за прилагането им били позволени от съд. 

"Ние обаче не знаем тези лица да са били обвиняеми или подсъдими", коментира Менко Менков.

На днешното заседание трябваше да бъде разпитан и бившият шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Той обаче не дойде на заседанието, защото претърпял авария с автомобила си на път за София. Заради неявяването му Тодоров беше глобен от съдия Тони Гетов с 300 лв., като беше разпоредено свидетелят да се яви на следващото заседание по делото. 

Цветанов е подсъдим за това, че умишлено е отказал употребата на СРС срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. Обвинителите смятат, че Цветанов умишлено е отказал срещу Тодоров да бъдат използвани СРС-та, макар че преди това съдия е подписал разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков