Ваканцията свърши, 702 хил. момчета и момичета тръгват на училище

Александра Маркарян 15 септември 2023 в 07:00 1080 0

57 хил. деца тръгват в I клас през учебната 2023-2024 г.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

57 хил. деца тръгват в I клас през учебната 2023-2024 г.

Започва учебната 2023/2024 година. Над 702 хил. момчета и момичета от 1. до 12. клас тръгват на училище днес. 57 хил. от тях са първокласниците.

Новата учебна година започва и извън границите на България. Близо 30 000 български деца учат в 43 други държави в 398 неделни и две държавни български училища.

Общо около 90 000 педагози ще преподават у нас тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите са в детските градини. Не достигат учители по математика и природни науки в по-малките населени места.

Днес по улиците ще патрулират много повече полицаи, за да осигурят безопасното придвижване на учениците. Мерки са заложени и за следващата седмица (16-22.09.), която за МВР е Седмица на пътната безопасност.

Снабдете децата със светлоотразителни жилетки или поставете такива елементи върху дрехите им - съветва главният секретар на МВР Живко Коцев.

Съвета му послуша Столична община и по инициатива на председателя на общинския съвет Георги Георгиев днес всички 14 000 софийски първокласници ще получат светлоотразителни гривни за ръце. Те ще ги направят по-видими на пътя, увери Георгиев и апелира шофьорите да бъдат внимателни.

Георги Георгиев със светлоотразителните гривни, които ще бъдат раздавани на първокласници днес. Снимка: БГНЕС

В 63 училища ремонтите ще продължат и след 15 септември. Създадена е организация това да не пречи на учебния процес - – увери министър-председателят акад. Николай Денков.

Промени тази година има при изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Кога ще са изпитите и ваканциите на учениците през 2023-2024 г. (график)

За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден.

Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците ще се издава само електронно от 1 октомври. До тогава ще са възможни и двата варианта - хартиен и електронен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки