В София вече ще има площад 'Вацлав Хавел'

OFFNews 08 октомври 2020 в 14:43 2533 2

Столичният общински съвет /СОС/ реши днес в София да има площад на името на първия демократично избран президент на Чехия, писателя и драматург Вацлав Хавел. 

Неговото име ще носи пространството, образувано от пресичането на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Шипка" и ул. "проф. Асен Златаров". Идеята е на гражданската организация Софийски дискусионен форум.

Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера, заяви вносителят на доклада, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. По думите му личността на Вацлав Хавел е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация.

Според Тайков Хавел е едно от лицата на Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни. Тайчов посочва в доклада, че Вацлав Хавел във времето се е превърнал в един от най-ярките символи на съвременния ЕС, на обединението на Източна и Западна Европа, съобщи БТА. По думите му неслучайно най-новата сграда на Европейския парламент носи името на Вацлав Хавел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

2

OtSofia

08.10 2020 в 17:03

Нека нашите български "умници" чуят Хавел и да престанат, опиянени от възхита пред тази принизяваща ни лъжлива метафора, да ни представят пред света като кръстопът и като мост за уж безбройните народи и войски, минавали оттук от и във всички световни посоки или останали тук като наши съседи. Нека да няма вече българи, които без срам пред майките, бащите и дедите си да тръбят, че всеки си бил оставил на нашата земя собствената ДНК, та сме били смесени(?!). Нека противобългарски глашатаи спрат пробутването на внушения, вкл. и в българските училища, че всеки минаващ е изтривал цялото ни минало и култура, намерени намясто, както и че било имало празни места в историята на нашите земи, та българи и българско били изпразнени от съдържание. А това си е най-чиста проба глупост и лъжа, угодна някому. Поредното токсично злобно и мразещо българите послание.

3943

1

OtSofia

08.10 2020 в 16:58

Отлично решение. Нещата, които Вацлав Хавел каза и/или постигна, важат и за нас, българите, за България като цяло.Например: Още в началото на 90-те на XX в. мнозина в Чехия се надпреварваха да обясняват как Чехия била мостът, който ще свърже Източна и Западна Европа. Тогава Хавел остро се възпротиви на определенията "мост" и "кръстопът на народите" и още по-остро опроверга заслеплението на някои да се радват на това: "Най-страшните битки и войни се водят заради мостовете"-каза той, "на мостовете се срещат чужди армии. Да си мост означава, че никой не се съобразява с теб и всеки може да си послужи с теб и после да те разруши." Като прочетем "Вацлав Хавел" на табелата на площада, дано си помислим и за това.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews