Уволнен от военния министър шеф на държавна фирма отново е в ръководството ѝ

Юлиан Христов 21 ноември 2013 в 17:12 4983 1

Уволненият от поста управител на държавното дружество „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД Ваньо Кръстев е назначен отново в ръководството на дружеството.

Информацията беше потвърдена пред OFFNews от Министерството на отбраната и от новия управител на дружеството – Емил Петров.

За бронята на един "Майбах"

В края на октомври заради съмнения за нагласен търг за продажбата на части от легендарни танкове “Майбах” министърът на отбраната Ангел Найденов уволни Кръстев и с нова заповед назначи за управител Емил Петров, който ръководеше дружеството при министър Николай Цонев.

Ревизия на търга, направена от новото ръководство на дружеството, показва, че не е имало нарушения в процедурата по продажба на танковете. Резултатите от проверката са докладвани на министъра, който е принципал и представител на държавата в дружеството.

По информация на OFFNews Кръстев е върнат почти светкавично в ръководството на дружеството. Към момента от Министерството на отбраната не дават повече информация за това какво е показала проверката на спрения търг.

Ръководството на дружеството е подложено на постоянни смени. Ваньо Кръстев беше назначен на поста през август. Той смени Валентин Симеонов, който беше назначен при министър Аню Ангелов през ноември 2011 година. При тази рокада Симеонов смени Емил Петров.

Според недоказани твърдения поредната рокада в управата на дружеството, което е популярно и като „Кражби и продажби“, е била планирана. Управител на дружеството се назначава или уволнява еднолично от министъра. Той трябва да бъде уведомяван за всяка следваща промяна, ако назначи или отстрани свой заместник.

„Кражби и продажби“ ЕООД

Новият управител на "Снабдяване и търговия" все още няма допуск до класифицирана информация, каквато се изисква за този пост. Петров обаче уверява, че в момента ДАНС го проверява, за да му бъде издадено съответното ниво на допуск до тайните на държавата.

Новият управител има опит в областта на търговията. Той е оглавявал държавното дружество и преди това, а понастоящем е съдружник в частното дружество „Алиби екстра“. Сред предметите на дейност на фирмата му са търговия с движими и недвижими вещи, както и тяхната оценка, покупка на стоки или други вещи с цел препродажба, търговско представителство и посредничество. Подобна е и дейността на държавното дружество „Снабдяване и търговия“ - външна и вътрешна търговия, маркетинг, представителство, посредническа и комисионна дейност.

Според действащото законодателство няма забрана Петров да бъде управител на държавното дружество, в чиито складове има значителен на брой вещи с отпаднала необходимост, които подлежат на продажба.

Продажбата на движимите вещи с общо предназначение се извършва чрез Софийска стокова борса. Въоръжение, бойна и специална техника, ракети, военно-техническо имущество и запасни части за тях се продават от „Снабдяване и търговия-МО” на купувачи, притежаващи съответните лицензи за търговия с тях.

Дружеството е един от основните генератори на приходи на Министерството на отбраната. От финансовия му отчет за 2012 година става ясно, че реализираните от него продажби в размер на повече от 61 млн. лв. Това е в пъти повече в сравнение с 2011 година, когато приходите от продажби са били едва 10 млн. лв.

Според обобщената информация за прилагането на Правила за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции към 30.09.2013 г. за обслужваща банка е избрана Корпоративна търговска банка, а размерът на паричните средства на дружеството към 30.09.2013 г. не надвишава 3 млн. лв., поради което не попада в обхвата на т. 3 от Правилата относно ограниченията за концентрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки