Университетът на обвинения в плагиатство ректор: МОН не забрани да го направим доктор на науките, само препоръча

ТУ-Варна обяснява в позиция до OFFNews защо присъди научната степен на проф. Росен Василев в разрез със становище на образователното министерство

Александра Маркарян 09 септември 2017 в 17:31 7076 8

Техническият университет във Варна изпрати позицията си по повод уличения в плагиатство ректор проф. Росен Василев до OFFNews. Както писахме вчера, комисия на МОН установи безспорно плагиатство в дисертацията на ръководителя на ТУ-Варна за присъждането на научната степен "доктор на науките". Според министерството има глави, в които преписаната част е не по-малко от 90%. На база становището на комисията МОН изпрати препоръка до Университета да спре провеждането на процедурата за присъждането на степента (законът не дава по-големи правомощия на министерството, министърът не може да я забрани). Това обаче се случи вчера, а журито одобри присъждането на научната степен на проф. Василев. Според сайта на ТУ решението е взето "единодушно".

Ето какво обясняват от висшето училище (публикуваме текста им дословно, без съкращения и редакция):

"Във връзка с публикациите по казуса за присъждането на научна степен "доктор на науките" на ректора на ТУ – Варна, проф. Росен Василев, ръководството на висшето училище уточнява следното:

- До този момент в ТУ - Варна не е постъпвала заповед от министъра на образованието и науката за прекратяване на процедурата за защита на дисертацията на проф. Василев за присъждане на НС "доктор на науките".

- Ръководството на ТУ - Варна не е получило официална информация от МОН относно назначаването на експертна комисия по случая, нито копие на заповедта на министъра, с която е съставена.

- Ръководството на ТУ - Варна не е получило от МОН информация за внесеното в министeрството становище на назначената експертна комисия и не разполага с копие на същото.

- В късния следобед на 07.09.2017 г., в навечерието на насроченото заседание на научното жури, в ТУ-Варна е получено писмо от МОН с препоръка за спиране на процедурата, заради постъпили сигнали със съмнения за плагиатство, които отново не са приложени за сведение на ръководството на висшето училище. Писмото има препоръчителен характер, не е оформено като заповед. 

- Процедурата, включително заключителното заседание на научното жури, е проведена съгласно Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), Правилника за приложение на ЗРАСРБ и Правилника за приемане, обучение на докторанти и придобиване на образователната и научна степен „доктор“ и научната степен „доктор на науките“ в ТУ - Варна.

- Становища против обвиненията за неправомерно ползване на чужд научен труд вече дадоха писмено пряко засегнатите като страна по случая: гл. ас. д-р инж. Ивайло Неделчев, ас. д-р инж. Тихомир Доврамаджиев, проф. дн инж. Христо Скулев. Те отговориха и публично - гл. ас. Неделчев и проф. Скулев - пред медиите, ас. Доврамаджиев - пред аудиторията по време на защитата, че обвиненията срещу проф. Василев са манипулативни, неверни и сериозно уронват и техния личен и професионален престиж.

- Научното жури заяви пред аудиторията по време на защитата категорично становище, че проблематиката, изложена в дисертацията на проф. Василев, е сложна, интердисциплинарна и е разгледана изключително задълбочено. Мнението на специалистите в научното направление, в което е защитена дисертацията, е, че подобно изследване не може да се появи за един ден, нито е по силите на един единствен специалист, че е плод на дългогодишен труд на научни екипи, които се явяват съавтори с равни права за позоваване и използване на резултатите и надграждане на вече постигнатото в съответната област. Абсурдно е да се спекулира с проблема за авторството в този случай, както и да се игнорира мнението на лично засегнатите учени.

Ръководството на ТУ - Варна уважава позицията на МОН да не издава заповед за прекратяване на процедурата, която би била в нарушение на действащото законодателство, и благодари за възможността да упражни правомощията си. Също така разбира, че ръководството на МОН е поставено в изключително деликатна ситуация от определени кръгове, които спекулативно използват за постигане на лични цели болезнена за обществото тема, каквата е темата за авторството и личния принос в научната област. Ръководният екип на ТУ – Варна е убеден, че един обективен прочит и прилагане на законовите разпоредби, ще доведе до справедливо и законосъобразно приключване на казуса без никому ненужна ескалация на напрежението и компрометиране на висшето училище".

След като стана ясно, че университетът няма да се съобрази с препоръката на МОН и ще проведе процедурата, приключила по-късно в полза на ректора, от министерството сезираха прокуратурата за случая.

Росен Василев е роден на 19.05.1963 г. Завършва Технически университет - Варна (тогава ВМЕИ) през 1988 г., специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане”, информира сайтът на Университета. Същата година печели конкурс за асистент по „Теоретична електротехника” към катедра „Теоретична и измервателна електротехника” към ТУ – Варна. Преминава през старши и главен асистент. През 2003 г. защитава дисертационен труд на тема “Изследване и оптимизация на електроснабдителните системи на промишлени предприятия в режим на понижено натоварване”. През 2006 г. се хабилитира като доцент по „Измервателна електротехника”, а през 2011 година е избран за заместник-ректор по „Акредитация и развитие” на ТУ-Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

8

ognyanz

21.09 2017 в 10:45

До Ирена Колева: Ти както виждам, също си доста информирана, но също така бързаш да смениш темата. Погледни какво си писала преди това: "А от къде прочетохме, че професорът е преписал 90% - кой от МОН и къде го е написал?".
Ето кой го е написал: комисия, назначена от МОН, и в нейното заключение: "В случая не става въпрос на ползване на резултати и надграждане над тях, а за буквално преписване."
Това е истината. Аз не съм адвокат на никого, но и не вярвам в криминални сюжети от рода на "този на онзи бил приятел, и този подреждал комисиите в МОН". А председателя на комисията проф. Кендеров, по мнение на хора, които го познават, съвсем не е "специалист" в кавички.
Хайде, ние на местно ниво ще си затворим очите, ще се снишим и ще почакаме да се забрави, но какво ще стане ако авторите на преписаната 6-та глава научат за това?

7926

6

Ирена Колева

16.09 2017 в 05:52

Ихааа...ognyanz...ти си много информиран...и номера на заповедта си запомнил...и заключенията на "експертите" на МОН...Почти няма нужда да ти обяснявам тогава, че Минчев е съставил комисийката, в която са негови авери, които той дълги години "ползва" и храни като членове на журита в ТУ-Варна. С кой акъл, обаче Министерството му се е навило за съпорт -не е ясно... Или Фархи плаща на патриотчето Николов, или същия тоя зам.мин.Николов няма друга работа, щото ресорчето му на зам. е измислено от 2 месеца специално за него и е решил да "блесне" с компетентност пред широката публика...

8005

5

ognyanz

13.09 2017 в 12:10

До Ирена Колева: Председател на комисията, назначена от МОН е проф. Кендеров. В доклад от комисията, назначена със заповед РД09-4254/30.08.2017 на Министъра на образованието и науката е написано следното:
"Шеста глава от дисертацията ... е преписана от книгата Wei Sha and Savko Malinov, "Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC...
Втора, трета, четвърта и пета глава са преписани от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев.....
В случая не става въпрос на ползване на резултати и надграждане над тях, а за буквално преписване."
Така че, това са фактите. Нека "шматароците" да си направят изводи.

8005

4

ognyanz

11.09 2017 в 16:03

До "Професор Балкански": Такова животно, като "плагиатство" в науката има. Ако в един научен труд има примерно 90% съвпадение с трудове на други автори, в това число и това, което се счита за научни приноси, това си е точно плагиатство.
Но съм съгласен с написаното от Ирена Колева, че информацията в статията не е достатъчна, за да се каже вярно ли е това или не.
Ако са заимствани трудове на докторанти на проф. Василев, той, като ръководител може да се счита за съавтор. Мотивите на бившия ректор проф. Фархи също са прозрачни. Така или иначе случаят е притеснителен и не работи за авторитета на ТУ-Варна.

7926

3

Ирена Колева

09.09 2017 в 21:38

А от къде прочетохме, че професорът е преписал 90% - кой от МОН и къде го е написал? Ей, шматароци, айде моля бъдете по-прецизни като цитирате!!! Що никой освен вас и преписвалите от вас не написа тая глупост?!? Или сте в директен контакт с подателя на сигнала - бившия ректор Фархи, който между впрочем стана професор през 2011 с една единствена самостоятелна публикация през далечната 1996г....Що не си го питате него как се става професор по автоматизация на производството с публикации по физкултура (за справка - или НАЦИД, или папката, която прибра при пенсионирането си 73 годишния проф. Минчев)

8000

1

Uli2017

09.09 2017 в 18:55

Не разбирам в какво се състои плагиатството? Това са съвместни статии, в най-добрият случай! Как, кога и какво е възможно да се ползва от съвместните статии...особено, когато става въпрос за начинаещ в научната работа и утвърден учен, в случая - професор.

Питам съвсем добронамерено, защото е МНОГО ТРУДНО да си намериш качествен научен ръководител! Мои познати ги поеха в ТУ-София и ги затрупаха да водят часове, а научните им ръководители прехвърлили 68-70 години даже не благоволиха да им дадат списък с подходяща литература, да не говорим за по-сериозна помощ! Каква им е ползата, ами едната 70 годишна доцентка я вписаха отново член на катедра след като преди 5 години я пенсионираха!
 
X

Да помогнем на украинските деца!