Удължават учебната година за учениците от 1 до 8 клас

Отначало промяната ще е само за първокласниците и петокласниците

OFFNews 23 октомври 2015 в 17:41 15275 6

Учебната година за учениците от 1 до 8 клас се удължава, съобщи заместник министърът на образованието Ваня Кастрева.

Това ще стане с промяна в учебния план, според която учебната година ще започва на 15 септември, но ще продължава по-дълго и лятната ваканция ще е по-кратка.

Удължаването ще стане поетапно, като от следващата учебна година (2016/2017) засегнати от нея ще бъдат само първи и пети клас. За първолаците удължаването ще е с 3 седмици, като така те ще завършват на 15 юни. Пети клас пък вече ще завършват училище на 30 юни. Постепенно тази дата ще стане краен срок за завършване и на шести, седми и осми клас. Така за две години ще имаме абсурдната ситуация пети клас да учи повече от седми, например.

Постепенно всички ученици от 5 до 11 клас ще завършват по едно и също време. Няма да има промяна на учебната година за абитуриентите. Въпросната промяна е предложена за обществено обсъждане.

С увеличаване на броя учебни седмици ще се въведат и нови учебни предмети, като се запазва седмичната натовареност на децата. Предвижда се за първокласниците тя да бъде 22 часа седмично, като ще нараства постепенно. Така за учениците в гимназиите вече ще бъде 32 часа.

Кастрева каза, че в момента учениците ни са с най-кратките учебни занятия спрямо връстниците си в чужбина и скъсяването на ваканцията ще помогне да не късат връзката си с училището.

Новите предмети, които ще влязат в училище, са предприемачество, което става задължителен предмет още в началния етап, и компютърно моделиране, който ще се изучава от трети клас. В програмите вече влиза и гражданското образование, което в прогимназията е интегрирано в останалите предмети, но от 9 клас нагоре ще се изучава като самостоятелен учебен предмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови