Столична община да придобие от държавата пътища до Витоша, предлагат съветници

OFFNews 22 април 2024 в 11:46 1437 0

Златните мостове

Снимка Архив

Столична община да придобие безвъзмездно от държавата част от пътната инфраструктура до основни туристически центрове в Природен парк Витоша – м. „Алеко“ и м. „Златните мостове“. 

Това предлагат на СОС съветниците Цветелина Симеонова-Заркин, Димитър Петров и Христо Копаранов от групата на ПП-ДБ-СС. 

Настоящият доклад е първият от поредица такива, чиято цел е да бъде подобрен достъпът на граждани до Витоша, както и да подобри цялостното отношение на Столичната община към природния парк. Това би трябвало да е част от стратегически управленски план, разработен с участието и подкрепата на всички заинтересовани страни, се казва в документа. Безспорно най-натоварената инфраструктура в ПП Витоша представляват пътищата, които водят до местността Алеко, местността Дендрариум и местността Златните мостове. Пътните връзки до м. Алеко и м. Златните мостове са съставени от имоти, част от които са собственост на общината, а други на държавата, като собствеността в някои случаи се променя през изключително кратки разстояния (дори през около 100 метра), което създава както практически, така и формални затруднения за предприемане на необходимите мерки за осигуряване на адекватна грижа за тях.

В тази връзка съветниците предлагат кметът Васил Терзиев да предприеме действия и да поиска от Министерския съвет да се прехвърли безвъзмездно в собственост на СО държавните имоти, които са част от пътната инфраструктура до основните туристически центрове в парка – м. „Алеко“ и м. „Златните мостове“. Тези действия ще доведат до по-голяма правна сигурност и стабилност на действията на общината. Това ще даде възможност на СО да изработи подробен устройствен план на горецитираната инфраструктура, като това би позволило тяхното по-лесно поддържане и ремонтиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки