След аварията край Ветрино: Очаква се възстановяване на подаването на газ тази нощ

OFFNews 02 ноември 2021 в 18:26 1576 0

Работата по отстраняването на аварията на газопровода край Ветрино продължава. Очаква се тази нощ да бъде възстановен и преносът на газ от България към Румъния, Сърбия и Унгария. 

Взривът по трасето на газопровода стана вчера, като щетите са само материални. По-рано днес директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малонов заяви, че най-вероятната причина за инцидента е амортизирана инфраструктура.

Газопроводът е строен между 1986 - 1988 г. и аварията е първата у нас, която засяга тръба с такъв размер - в случая 1,2 метра диаметър. Също така последната проверка на участъка е била през 2016 г. 

За възстановяването на целостта на газопровода се е наложила подмяна на близо 27-километров участък, като новите тръби вече са положени. В момента предстои тяхното заваряване, след което ще бъдат направени и проби преди преносът на газ да бъде възстановен.

"Ще започнем дейностите по засипване с фина пясъчна маса, изолиране на заварките, съответно продухване на газопровода и неговото запълване“, каза пред bTV директорът на "Булгартрансгаз".

Междувременно от екоинспекцията във Варна обявиха, че замърсяване на въздуха не е установено, въпреки че инцидентът е бил съпроводен със залпово изтичане на природен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков