Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

OFFNews 20 април 2024 в 19:12 1971 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп, предаде БНР.

Групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София, но организаторите не са имали разрешение и не се е стигнало до блокада. Протестиращите са носили транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците.

Част от групата се аргументира, че парите, които сега отиват за тестовете за наркотици, може да отиват за превенция и лечение на зависимости. Бизнесът нямало да губи много от невъзможните изисквания за отглеждане на индустриален коноп, а декриминализацията намалява предпоставките за корупция.

В призивите си хората припомнят, че наскоро Германия е либерализирала правилата. Там обаче само пълнолетните може да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома. Остава забранената за консумация на канабис от непълнолетни. Освен това е забранено пушенето на 100 метра от детски градини, училища, детски и спортни площадки.

Законите у нас разрешават отглеждането на индустриален коноп, но ограничават преработката. През април депутатите отхвърлиха предложението у нас да се и преработва индустриален коноп. Агенция "Митници" пък обяви, че въвеждането на концентрационна граница, под която конопът няма да бъде квалифициран като наркотично вещество, на практика е скрита легализация на марихуаната.

За лицата и сега има строги наказания за притежание на наркотици и в Закона за движение по пътищата, и в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки