Шефът на ДАБ: Няма масова зараза сред бежанците в Харманли

OFFNews 21 ноември 2016 в 09:53 3288 1

Няма масова зараза в бежанския център в Харманли, лайшманиоза не е установена. Специалисти от ВМА са извършили прегледи през уикенда в лагера, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Петя Първанова по БНР.

Вчера стотици жители на Харманли излязоха на протест заради съмнения, че институциите не дават истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града. Те поискаха оставката на Петя Първанова и заплашиха, че ако в тридневен срок не бъде изяснена ситуацията, ще преминат към гражданско неподчинение. 

Разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна. Екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи. Посещението е във връзка с препоръките на омбудсмана. Прегледани бяха 126 лица с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения. Случаите на краста са 26. 23-ма са пристигнали миналата седмица и са установени при първоначалния преглед, а 3 лица са с усложнения от неправилно лечение. Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете на ДАБ, обясни Първанова. 

Тя уточни, че в центъра в Харманли живеят 3001 мигранти. Във всички останали центрове се настаняват под 1000 души. Работи се по въпроса половината от центъра в Харманли да стане от затворен тип:

В момента, в който лицата поискат международна закрила, те са вече със статут на кандидат–бежанци или кандидат – чужденци за хуманитарен статут. До момента, в който извършат нарушение, те няма как да бъдат настанени в център от затворен тип, обясни шефът на ДАБ. 

По думите на Първанова в момента центровете за бежанци са пълни на 100%, като се забелязва лек спад на прилива на мигранти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки