Сезират Брюксел за предрешен избор на управител на БНБ

ОFFNews 21 юни 2015 в 14:51 5563 4

Институтът за модерна политика (ИМП) ще сезира Брюксел за предрешения избор на управител на Българската народна банка (БНБ). 

Според ИМП "процедурата по избор на БНБ  протича в условията на формална прозрачност, ограничена конкуренция и очевидно има характер на процедурен камуфлаж, който трябва да легитимира предварително взето извън стените на институциите решение".

Становище на Института за модерна политика е изпратено днес до Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската централна банка. В него се изтъква и че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е спорно от конституционна гледна точка и ограничава конкурентния характер на процедурата.

Фактът, че процедурата не предвижда предварително представяне на писмени концепции от кандидатите пък не дава възможност за пълноценна оценка на професионалните виждания и качества на кандидатите от страна на съответните професионални общности и широката общественост.

„Широкият обществен интерес от финансова стабилност и почтеност в регулацията на банковия сектор, налага императивно изборът на нов управител на БНБ да бъде проведен при съблюдаване на най-високите стандарти на публичност, прозрачност и гаранции за реална конкуренция между кандидатите. За съжаление мнозинството в парламента не спазва тези изисквания и целта на течащата в момента процедура е просто да узакони вече взето решение”, изтъкна ръководителят на правния екип на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Две са препоръките, които ИМП отправя: да бъде преразгледана процедурата за избор на управител на БНБ и да бъде спазена Конституцията и парламентарния правилник относно правото на законодателна инициатива, както и да бъде въведено изискване от кандидатите да представят писмени концепции, които да бъдат публикувани на сайта на парламента в разумен срок преди публичното изслушване.

Припомняме че новият управител на БНБ ще бъде избран не по-рано от 10 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки