Семейството и МВнР издирват три българчета в Газа

Къщата, в която били подслонени, рухнала след бомбен удар

OFFNews 20 октомври 2023 в 09:02 1651 0

Инширах Алшарафи

Снимка Нова тв

Инширах Алшарафи

Все още не са евакуирани българите, които ескалацията на конфликта в Близкия изток завари в Ивицата Газа.

Семейството на жена с три деца, български граждани, ги издирва, обявиха близките пред Нова телевизия.

Майката и децата отишли в Газа малко преди да започнат ударите. Първоначално били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност. Връзката с тях прекъснала снощи, когато къщата, където се били подслонили, попада под бомбен удар, казва бабата на децата Инширах Алшарафи в сутрешния блок.

В тази къща са били всички роднини на Инширах. 

„Брат ми, с един от неговите синове, излизат да носят храни. Те се връщат и цялата четириетажна сграда рухва върху тях. Живеещите в нея са около 70 души и засега са извадили 40 загинали, сред които и майка ми. Всичките ми племенници и внуците на моя брат са си отишли”, споделя Алшарафи.

От МВнР са съобщили пред Нова тв, че проверяват случая.

Бащата на децата е тръгнал от България към границата с Египет с надеждата да срещне семейството си на граничната бразда, когато най-накрая бъде отворен хуманитарен коридор.

Информация за българката и трите ѝ деца на този етап няма. Още след първите атаки те искат да се върнат в България. Заради пълната блокада на Газа това се оказва невъзможно. Тогава синът на Инширах тръгва към египетската граница.

„До мен днес бомбардираха три блока, унищожиха ги изцяло”. Така започва разказа си Фадел Ашур за ситуацията в Газа.

„Хората не знаят къде да избягат от бомбите. Няма ток и чиста вода за пиене, а храната свършва”, допълва Ашур пред камерата.

Съпругата му Светлана вече е тръгнала към границата с Египет с надежда да се спаси. „Не може, границата е заключена отвсякъде. Тотална блокада - като войните през Средновековието. Обграждат града, докато се разпадне”, казва Фадел.

Обажданията по телефона в Газа вече са почти невъзможни и затова не знае къде се намира в момента съпругата му и дали е успяла да стигне границата.

Българи, които са в капана на блокираната Газа, се опитват да се доберат до границата с Египет с надеждата да бъде отворен хуманитарен коридор.

37 българи и техните семейства са поискали да бъдат евакуирани от ивицата Газа, съобщи преди ден вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки