Ромите от Сливен задлъжняват с по 1 млн. лв годишно за вода

OFFNews 11 юли 2015 в 14:10 5648 3

Средно по 1 млн. лева годишно дължи за вода ромският квартал на Сливен „Надежда“, заяви управителят на ВиК Пламен Трифонов пред "Фокус".

Подаването на вода в квартала е понижено, но не може да бъде окончателно спряно, а много от къщите в „Надежда“ имат монтирани хидрофорни системи, които струват между 2000 и 5000 лв.

„Не мога да си обясня как едно семейство от квартала може да си позволи една такава система, а не може да си плати водата, която е около 500 лв. С тези монтирани хидрофорни системи освен вода се краде и ток, защото и сметките за ток не се плащат“, коментира той.

Според него половината от монтираните в ромските къщи водомери са предадени в пунктовете за метали, а от останалите здрави се отчитат 10%. Същото е и в селата с по-голямо ромско население, където са направени чешми,за за да не се използват хидрофорни уредби и да не останат хората без вода, но според Трифонов ефектът е нулев. 

Прокуратурата е уведомена, държавата също, но нищо.

„Поставял съм въпроса и в министерството, защо се изплащат помощи на хора, които имат задължения за вода и ток. До момента отговор отникъде няма. Няма и решение на проблема. Докато не се вземат мерки, кражбите ще продължават, а щетите са за ВиК и електроразпределение”, смята Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки