Протест пред Софийския затвор - надзиратели искат по-добро заплащане

OFFNews 16 ноември 2017 в 07:23 2640 0

Протест пред Софийския затвор - надзиратели искат по-добро заплащане

Снимка Никола Ончев

Синдикатът на служителите в затворите е обяви протест с искания за увеличение на заплатите с 20 %.

По този повод до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, до парламентарната комисия по бюджет и финанси и до министъра на правосъдието Цецка Цачева е изпратено писмо, в което те излагат своите искания - уеднаквяване на парите им с тези на МВР, което означава 20 % увеличение.

Финансово обезпечаване на дейността им, гарантирано финансиране за основното възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания и плащания, равностойни на служителите на МВР.

Днес от 10.00 ч. надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана ще излязат пред столичния затвор като част от щафетната подготовка на синдикатите за по-продължителни протести. Протестът ще бъде мълчалив и служителите ще носят трикольорни лентички между двете четения на бюджета в парламента. 

Пред Радио "Фокус" Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите в България обясни, че за следващата година е заложено увеличение с 5%, което се изразявало в 30 лв. Той уточни, че искането за повишаване на заплатите се отнася за служителите на главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" при правосъдното министерство. 

Служителите в затворите искат и изравняване на сумата за специфичните условия на труд. По думите на Григоров в МВР тя е 190 лева, а в двете дирекции, които се готвят за протест, е 85 лева.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews