Прокуратурата в Разград проверява областната болница след смъртта на 11-месечно бебе

OFFNews 02 октомври 2019 в 16:47 1518 0

Снимка Архив

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство по повод смъртта на дете в областната болница МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в града. Постъпила е жалба от родителите на момченцето, родено през октомври 2018 г., към която са приложени медицински документи, съобщават от прокуратурата.

Ще бъде изискана медицинската документация от постъпването на детето в болничното заведение до смъртта му на 24 септември т.г., както и резултатите от аутопсията и вътрешната проверка в болницата и проверката на РЗИ – Разград по случая. Предстоят разпити за всички медици, които са лекували бебето.

11-месечното момченце е било прието с пневмония, а няколко дни по-късно починало след усложнение от ротавирус. Майката Йоана Николова се съмнява, че става въпрос за лекарска грешка и немарливост, съобщава Нова телевизия.

След 5 дни лечение в педиатрията детето е преместено в инфекциозното отделение, където е починало. По епикриза диагнозата на детето е ротавирус. Освен двустранната пневмония имало и придружаващи заболявания - остра дихателна и сърдечна недостатъчност, както и мозъчен оток и анемия.

„След няколко дни ми дават нова епикриза от инфекциозното – със същата дата, то реално е стара дата. В документа бяха описани същите придружаващи заболявания, но имаше и допълнително - Синдром на Рей”, поясни майката.

От ръководството на разградската болница посочиха, че по случая е била свикана лекарска комисия. Нейното заключение е, че диагностицирането и лечението са били правилни.

Според директора на болницата д-р Гечо Жеков още при приемането на детето в педиатрия е започнато лечение с антибиотици заради симптомите му. След като направили изследване и станало ясно, че се касае за вирус, лечението продължило в инфекциозното отделение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови