Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет

Десислава Колева 22 ноември 2023 в 19:51 4185 0

Проф. Георги Вълчев, новоизбраният ректор на Софийския университет

Снимка БГНЕС

Проф. Георги Вълчев, новоизбраният ректор на Софийския университет

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес избра за ректор проф. д-р Георги Вълчев. Неговата кандидатура беше издигната от Факултетния съвет на Философския факултет. 

Кандидатите за ректор на Софийския университет бяха четирима: акад. проф. дфзн Николай Витанов, проф. д-р Климент Найденов, проф. д-р Георги Вълчев и проф. дпн Милен Замфиров.

Стигна се до балотаж между Вълчев и Витанов. На балотажа за Вълчев гласуваха 198 от делегатите на Общото събрание, а за Витанов - 152.

Символичният ключ на университета беше връчен на новия ректор от досегашния - проф. Анастас Герджиков пожела на своя колега да го използва, "за да отваря врати, а не за да ги затваря".

От 2015 г. до 2023 г. проф. Вълчев беше заместник-ректор на Софийския университет и отговаряше за учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. Той е бил и заместник-декан на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.), ръководител на Катедра "История и теория на културата" (2011-2019 г.), научен секретар на Катедрата "История и теория на културата" (2003-2011 г.).

В своята програма новият ректор постави като приоритет съхранението на човешкия и интелектуален потенциал на СУ.

„Създаваните десетилетия наред от поколения учени научни постижения и образователни традиции са национален капитал, който трябва да продължи да бъде развиван в полза на обществото и бъдещето на страната ни“, заяви проф. Вълчев.

Сред първите си задачи новият ректор постави инициирането и участието на ректорското ръководство в изработването на нова система за финансирането на висшето образование. Според него сегашната система, която работи на принципа „парите следват студента“, не работи добре, а финансовите дефицити в университета са ясно очертани.

Според Вълчев е необходимо да се извоюва по-голяма държавна субсидия за университета, в чието допълнение да действа проектното финансиране, което днес - по думите му - е по-скоро основно.

„Нов модел на финансиране може да разреши двата най-наболели проблема в образователната система – заплащането на преподавателите и издръжката на учебния процес“, изтъкна ректорът.

Освен ректорско ръководство, днес бяха избрани еднолични и колективни органи на управление и контрол на Алма матер.

Мандатна комисия

Доц. д-р Евгения Великова (ФМИ) беше избрана за председател на Мандатната комисия при Софийския университет. Неин заместник за следващите четири години ще бъде доц. Донка Ташева (ФХФ).

Комисия по предложенията за органи на управление на Университета

Общото събрание реши председател на Комисията да бъде доц. д-р Капка Георгиева-Атанасова (ЮФ). Заместник-председател стана доц. д-р Александър Димов (ФМИ).

Централна избирателна комисия

Медицински факултет не излъчи кандидат за Централната избирателна комисия, въпреки правилото всеки от факултетите да предложи кандидат за член на комисията. Обратно, Философски факултет, който по правилник разполага с квота от 1 човек, предложи двама – гл. ас. Цена Стоева и доц. д-р Герасим Петрински.

В правилника се казва, че в състава на ЦИК влизат 21 души – по един от всеки факултет и департамент и двама студенти. 

Стоева – вторият кандидат на ФФ - оттегли своята кандидатура, а Общото събрание се изправи пред въпроса дали да намали числения състав на Комисията от 21 души на 20 души - заради липсата на кандидат от МФ. В крайна сметка се стигна до решение да бъдат гласувани кандидатурите на 20-те излъчени кандидати, а квотата, заложена по правилник, да бъде попълнена по-късно след допълнително разискване на въпроса с МФ.

За председател на комисията беше избрана - с подкрепата на 205 делегати - доц. д-р Николета Кузманова от Юридически факултет. Заместник-председател на Централната избирателна комисия след гласуване на Общото събрание стана доц. д-р Борислав Павлов (ФзФ).

Избор на председател и заместник-председател на Общото събрание на СУ

Председател и заместник-председател на Общото събрание на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ също бяха избрани днес. Председател е проф. д-р Александър Николов (ИФ), а заместник-председател - доц. д-р Тифон Трифонов (ФМИ).

Отчет за дейността на СУ

Отчетен доклад за периода на втория си мандат като ректор (2019-2023) представи проф. Анастас Герджиков.

„Този мандат беше белязан от предизвикателства и кризи. Още повече смущаваше работата ни политическата криза. При смяната на 5 правителства за няколко години, нямаше към кого да се обърнем във връзка с проблемите на образованието“, каза досегашният ректор на СУ.

Герджиков отчете модернизация на материално-техническата база на СУ.

Според представените от него данни нивото на образователната дейност във висшето учебно заведение е повишено и това се отразява както в рейтинговата система, така и в световните класации.

Досегашният ректор изтъкна също, че по време на неговия втори мандат е постигнато двойно увеличение на основното възнаграждение на преподавателите в университета.

„Ние сме организирали финансирането само на този етап, няма пари за следващия“, обърна се за финал към кандидатите за ректор проф. Герджиков, говорейки за финансирането на материалните подобрения на аудиториите.

Отчетен доклад на Контролния съвет за 2023 г.

Дейността си отчете и Контролният съвет при Софийския университет. 

„Струва ми се, че има доста проблеми, на които се наложи Контролният съвет да обърне внимание. Проектът за бюджет всяка година се изпращаше в последния ден, в който можеше да се изпрати. Не се изчакваше и становището на Контролния съвет преди той да бъде приет. Не сме получили нито един доклад за какво отива бюджетът на СУ - не като числа, а като тенденции за това къде отиват парите ни. Трябва да има контрол върху малкото пари, които държавата отделя на най-голямото си висше учебно заведение“, заяви председателят на Контролния съвет доц. д-р Наталия Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!