Проблеми с приема на първолаци в цяла София

OFFNews 06 юни 2017 в 13:51 6006 2

Единните правила, въведени от Столична община за прием на първолаци, не успяват да решат проблема "детето живее срещу училището, а в него няма място за него". 

За това сигнализираха OFFNews родители на деца, събрали максимален брой точки по критериите "близост до училището по адрес и месторабота на майката или бащата", но останали извън първото класиране за първокласници. На практика критериите, които определят училищните ръководства, играят решителна роля, обясни майка на кандидат-ученик от кв. "Лозенец". 

Сред критериите за допълнителни точки, определени от директорите, има например предимство за деца на бивши ученици с принос към училището; за деца, които са били в конкретна детска градина на територията на района; както и за изучаван чужд език до момента. 

Родители от 51-во училище дадоха на прокурор първото класиране за първи клас, защото според тях има много подадени фалшиви декларации за настоящ адрес на родителите или за адреса на местоработата им.

Десетки деца, живеещи на метри от училището, не са класирани. Според недоволните родители злоупотреби има и с документите, удостоверяващи месторабота в района на училището - критерий, който също носи много точки, съобщи Нова тв.

Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца. Родителите искат пълна проверка. 

Общината прие новите критерии за прием на първолаци, заради наредба на Министерството на образованието и науката. 

"Ние още тогава им казахме, че тези критерии няма да работят ефективно, защото не отговарят на спецификата на София, на нашето райониране, на проблемите със структурата на населението. Няколко пъти вече сме настоявали в разговор с новия министър, искаме по-скоро да се свика работна група и да се променят критериите", обясни заместник-кметът на София по образование Тодор Чобанов. 

На практика обаче каквото и да открие прокуратурата или инспекторите от образованието, класирането няма как да се промени. В четвъртък излиза второто класиране за първи клас, записването на приетите свършва утре, а деца няма да бъдат отписвани - системата не може да работи против ученика, независимо какви нередности са извършили родителите и колко дискриминационни правила са въвели училищните ръководства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

2

Nibble

06.06 2017 в 14:06

Комунистите, тъпите комунисти, от 1944г. до 89г. успяха да поддържат, дори и развиха държавата (като структура)..... Сегашните .....????? И първокласниците прецакаха...!!!! Нема такава ..... "територия"....Уникати!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки