Привличат млади учители с безплатен интернет и пари за транспорт

Марина Юнакова 19 ноември 2013 в 17:23 4504 3

Мукаддес Налбант Снимка: dps.bg
Мукаддес Налбант Снимка: dps.bg

 

Образователната система ще привлича млади учители с нов социален пакет. Той ще включва гарантиран минимален праг на заплатата, достъп до безплатен интернет, възстановяване на разходите за транспорт, ако училището е в друго населено място и др.

Това предвижда Стратегията за развитие на педагогическите кадри за програмен период 2014-2020 г., която днес бе представена от заместник-министъра на образованието Мукадес Налбант пред Обществения съвет към Министерството на образованието и науката (МОН).

Стратегията залага най-вече на мотивирането на младите учители и привличането им в професията и осигуряване на конкурентен пазар на труд. Данните на МОН показват, че през 2013 година в държавните училища преобладават кадрите межу 50-54 годишна възраст. За периода февруари – септември 2013 година учителите под 25 годишна възраст са се увеличили с 34 души, а между 25-29 годишна възраст – с 171. В сравнение, тези между 55-59 години са нараснали с 587 души, а над 60 години – с 2061 души.

 Една от точките в проекта на стратегията предвижда провеждане на широк дебат дали учителската професия да се вкара в списъка за регулираните професии. Ако това се случи, педагозите ще получават дипломи, с които ще могат да работят като учители във всяка една страна в ЕС. Това ще доведе обаче до необходима промяна в учебните планове на висшите учебни заведения, без да се наруши тяхната автономия.

 Стратегията за развитие на педагогическите кадри ще осигури социален пакет за млади кадри, включващ минимален праг на заплатите, възстановяване на транспортните разходи, когато местоработата е в друго населено място и достъп до информация чрез безплатен интернет и съответната необходима техника. "12,5 млн. лева ще бъдат само разходите за транспорт през 2014 година", съобщи заместник-министърът.

 На срещата присъстваше и министърът на образованието Анелия Клисарова, която обобщи, че в основата на качественото образование стоят именно учителите и държавата трябва да им предложи максимално добри условия за труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews