Приоритет на председателството: подобряване на въздуха и прилагане на Парижкото споразумение

ОFFNews 13 септември 2017 в 21:09 1900 0

Приоритетна тема на Българското председателство на Съвета на ЕС ще е подобряване качеството на атмосферния въздух. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

 „Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия“, съобщи Димов.

Конференцията ще се проведе в периода 5-6 февруари 2018 г., а в края на годината ЕК ще приеме и стратегия за пластмасовата и кръговата икономика, засягаща проблемите с рециклирането, биоразградимостта, опасните пластмаси и др.

Министърът обобщи, че основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и „зелена икономика“.

Приоритет също така ще бъде и прилагането на Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на промени в законодателството за периода до 2030 г.

„Имаме обща програма на в областта на околната среда, насочена към постигане на устойчив растеж посредством екоиновации. Целта ни е създаване на благоприятстваща среда и условия за прилагане на екоиновативни решения, посредством законодателните и политически инициативи, разглеждани в периода юли 2017 г.-декември 2018 г.“, допълва Димов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки