Показват ''Прослава за Левски'' на ученици в София

OFFNews 15 февруари 2024 в 07:10 646 0

Васил Левски

Снимка Архив

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски“ организират възпоменателни събития по случай 151 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. 

В навечерието на 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски днес от 13.00 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ Столичната община организира среща-разговор на ученици от столични училища с доц. д-р Алека Стрезова от Института за исторически изследвания към БАН.

На учениците от 1. СУ „Пенчо П. Славейков“ и 18. СУ „Уилям Гладстон“ ще бъде представена документалната изложба „Места на памет“, организирана от Българската академия на науките. Те ще имат възможност да гледат филма „Прослава на Левски“, заснет през 1931 г. от оператора Христо Константинов и съхраняван от Българската национална филмотека. „Прослава на Левски“ е първият документален филм за Апостола на свободата.

На 19 февруари (понеделник) от 17.00 ч. в храм „Света София“ ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

От 18.00 часа пред Паметника на Апостола на свободата ще се състои възпоменателна церемония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!