Подписка в защита на Жоро - котаракът на пловдивската библиотека

OFFNews 12 март 2024 в 11:25 2624 2

Жоро

Снимка Скрийншот

Котаракът Жоро

Над 9000 пловдивчани се включиха в подписка в защита на котарака Жоро, обитател на местната градска библиотека.

Преди повече от година Жоро припознава за свой дом библиотека „Иван Вазов“. Някои от читателите обаче искат той да напусне сградата и отново да остане на улицата. Така започва подписката в негова защита.

„Котката е само една и си живее вътре в сградата“, казва пред bTV Диана Блъскова, която работи в библиотеката. Нейната колежка Марина Кодрянова пояснява, че на този етап има издадена само устна заповед за извеждането на котарака от библиотеката.

„През последните дни посещаемостта при нас се увеличи многократно – това е откакто започна да се шуми около котарака Гого. Хората го подкрепят и идват в негова защита“, коментира темата и Добринка Ставрева от библиотеката.

Вече са събрани над 9000 подписа в защита на Жоро. От вчера обаче има и нова петиция – за отстраняването на директора, защото той остава непреклонен и настоява животното да не бъде допускано повече в библиотеката.

Подготвяме Сигнал до Омбудсмана и Министерство на културата, във връзка с действията към котарака Жорко осиновен на 04.10.2023 год. от библиотеката в Пловдив и сега (типично по български) един решава да го изхвърли.  Щом Жорко ще го гонят е редно да изгонят и директора на библиотеката. Подписвайте и двете петиции, за да ги приложим към Сигналите!, призовава потребител на групата "Гласът на безгласните" с линк към петицията за уволнението на директора, която вече е събрала подкрепата на над 2000 души.

Според историята в началото Жоро е живял в залата за свободен достъп на читатели нелегално. Библиотекарките му осигурявали закрила тайно от директора. Сега обаче котаракът е "популярна личност", а според библиотекарите покрай него значително се е увеличил и притока на посетители. Читателите обаче са раздвоени в групи против и за негова защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

12.03 2024 в 12:26

Ветеринар, обезпаразитяване, ваксина, котешка тоалетна и "обучаване" къде присъствието му не е желано (виж в поста под моя защо).
Както и доброволци, които лично да отговарят за спазването на горното!

14469

1

случайно прочетох

12.03 2024 в 11:58

И Жоро има право, и хората с алергии, а и тези, които не обичат котки.
Може Жорко да живее в кабинета на директора или в счетоводството, а не в салона за свободен достъп.
 
X

Да помогнем на украинските деца!