"Подкрепа": КНСБ се е срещала с Местан и Станишев

OFFNews 14 ноември 2013 в 08:39 3216 2

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

 

Ръководството на синдиката КНСБ се е срещало с партийни лидери, сред които Сергей Станишев и Лютви Местан.

Това заяви президентът на другата голяма синдикална организация КТ „Подкрепа” Koнстантин Тренчев в сутрешния блок на bTV. Така той намекна, че в подготвяния за 20 ноември национален протестен митинг-шествие на КНСБ има политически оттенък.

 В същото време от „Подкрепа” обявиха, че се разграничават от демонстрацията, тъй като са били поставени пред взето решение още на 6 ноември, а на общата среща между двата синдиката се „разигравал театър”.

Тренчев прогнозира, че големият пожар на недоволството на работещите ще пламне малко след Нова година. Според него ситуацията в страната е "огнена" и в момента се гасят малки пожарчета с по милион и нещо. Когато започнат големите обаче, нямало да има вода за потушаване, тъй като приходите са много малко.

В момента синдикатът съдейства на "Ранобудните студенти" да се срещат с хората на труда - миньори, лекари, шофьори, стана ясно още от думите на синдикалния лидер.

 

 

Синдикалният лидер заяви, че вижда в младите хора "онова, което ние мечтаехме през 1989 г." "Винаги сме знаели, че тези хора очакват коренна промяна, но с този елит, който мисли единствено и само за пари, държавата няма да се оправи," продължи той.

 

"Това, което се случва сега, са малки пожари, които се гасят аварийно с милион - два. Когато почнат големите пожари - малко след Нова година, няма да има вода и пяна за гасене, няма приходи, ще се теглят заеми", каза Тренчев.

 

Според него големите проблеми са в митниците, където смяната на ръководството не е случайна, а също в енергетиката. "Нужна е рязка смяна на подхода за взимане на решения в енергетиката, там само се краде. Да се прекратят схемите за източване - от столовете на мините и извозването на работниците и ЕРП-тата - по цялата верига се краде", заяви синдикалният лидер.

 

Според него оставката на кабинета е нещо странично, но тя отваря политически изход от ситуацията.

 

Тренчев потвърди, че у миньорите в Мини Марица изток недоволството расте - факт, отречен от енергийния министър вчера. Те получават заплати редовно, но виждат, че загубите са сериозни и се опасяват, че тази нестабилност ще се върне като бумеранг", каза Тренчев.

 

Синдикалният лидер заяви, че борбата на "Подкрепа" ще е за работни места, справедливо заплащане и безопасни условия на труд. Подчерта, че няма доверие в политическите партии и не се среща с техни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика