Пловдив с първия 3D планератиум у нас

OFFNews 09 октомври 2014 в 18:29 3410 1

Започва изграждането на първият в България 3D пламетариум в Природонаучния музей в Пловдив, съобщи БНР.

Планетариумът ще се намира в една от най-големите зали на Природонаучния музей. Куполът ще е висок осем метра. Предвижда се да има около 50 места, които ще са разположени точно под него. Една от най-богатите експозиция от минерали в страната ще е подредена в кръг около

Огнян Тодоров, директорът на музея разказва за филмите, които ще бъдат прожектирани:

"Води се платнетариум, защото по-голямата част от филмите са свързани с космически обекти, слънчеви системи и т.н., но софтуерът позволява да бъдат прожектирани и филми, които са специално направени за тази система, които да са пример за устройство на клетката, динозаврите как са измрели. И всяка седмица можем да правим презентация с различен филм".

Системата се очаква да заработи през януари. Тя ще позволява снимането на собствени филми, а също и безплатен обмен с други 150 планетариума в Европа.

Фирмата, спечелила поръчката за изграждането на съоръжението, е италианска. Договорът за проекта е подписан с община Пловдив и е на стойност 360 хил. лв., които ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Оборудването ще бъде от най-ново поколение, което притежават едва 40 планетариума в света.

Този проект е свързан с цялостното обновяване на Пловдивския природонаучен музей, който възлиза на 1 милион лева и започна през октомври миналата година.

Планира се през следващата година да бъдат открити и зала за живи пеперуди, палеонтологичната сбирка и терариумът с неотровни видове животни, до които посетителите ще имат достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика