Писменият изпит спъна 54 кандидати за училищни директори

OFFNews 28 февруари 2024 в 13:59 1715 0

училище

Снимка Архив

До втория етап на конкурсите за директори на училища са допуснати 311 от общо 376 кандидати. Те трябваше да отговорят на 50 въпроса с три варианта за отговори. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса беше 30 точки, като 14% от всички явили се не успяват да го постигнат и не продължават напред, съобщиха от МОН.

Кандидатите, които продължават към втория етап, трябва да представят концепцията си за развитие на съответната образователна институция. Вторият етап започва на 5 март по графици, изработени от съответното РУО. Кандидатите ще бъдат информирани за мястото на провеждане в съответната област.

Заедно с концепцията на самия изпит те ще трябва да решат и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент, са разработени повече от 150 подобни казуса. Всички те се базират на реални ситуации, които са се случвали в българските училища и при които е било нужно не формално прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход.

Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси, но само относими към съдържанието на концепцията на кандидата, казусите и спецификата на длъжността.

За да има пълна прозрачност, участниците в конкурса ще са без мобилни телефони, а целият изпит ще бъде видео и аудио заснеман от министерството.

За първи път изборът на директори на образователни институции е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование.

Това е част и от предприетите инициативи на МОН за промяна на образователната система и към намаляване на механичното възпроизвеждане на знания и формиране на повече умения и компетентности в учениците. За да се случи тази промяна, е важно как се ръководи всяко едно училище. Затова и философията на правилата на новите конкурси е да бъдат избрани не само нормативно подготвени хора, но личности с множество качества и компетентности, уточняват от образователното министерство.

Конкурси за директори бяха обявени в 276 училища в цялата страна. Кандидатите бяха 415, като до първия етап на конкурса бяха допуснати 376. От тях 11 не се явиха на теста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!