Пенсиите за хората с изтекъл ТЕЛК ще се изплащат от началото на март

OFFNews 22 февруари 2023 в 19:29 1789 0

Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев

В началото на март започва изплащането на пенсиите на хората с изтекъл срок на решения от ТЕЛК, обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред БНТ.

Той обясни, че затруднението е дошло от прехвърлянето на данните в информационната система. В края на миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за забавени и неизплатени пенсии на хора с увреждания. В последните си дни 48-ото Народно събрание прие окончателно промени, които предвиждат при забавяне на преосвидетелстване - хората с увреждания да запазят правата си и финансовата подкрепа за тях да продължи. Средствата ще бъдат изплащани от Агенцията за социално подпомагане и от НОИ.

"Наистина има голямо затруднение в случая, но съвместно усилията на МЗ, НОИ, МТСП е още в началото на следващия месец да започне изплащането. Всички данни са прехвърлени, лично аз съм издал заповед за прехвърляне на данните от информационната система, те се обработват. Просто според мен не се подаде информация навреме към тези хора, откога ще получават възнагражденията", каза Меджедиев.

Той обеща докато заема поста, да не подписва договор за плащане от страна на България за доставката на нови COVID ваксини. И уточни, че в средата на март ще е на заседание на Европейската комисия, на което ще бъде "много остър и категоричен" по тази тема.

"Предстои бракуване на огромни количества ваксини. Стойността е плашеща, като се налага да плащаме и за самото бракуване. Категорично не желаем повече ваксини. Нека ЕК ги разпредели на държави, които имат нужда от тях или поне да ни върне средствата. С ресурса, заделен за доставката на ваксини до 2025 г., спокойно може да построим детската болница", добави Меджидиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews