Патриархът назначи свещеници и заповяда: Руската църква отваря веднага

OFFNews 25 септември 2023 в 15:01 6385 5

свещеници

Снимка Светия Синод

Руската църква незабавно трябва да отвори вратите си за православните вярващи.

Руската църква незабавно трябва да отвори вратите си за православните вярващи. Със заповед от днес на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит лично назначи свещеници, които да извършват богослуженията.

"Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа", се казва в прессъобщението на Светия синод на Българската православна църква.

От Патриаршията посочват, че действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект.

С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, изрично уточняват от Синода.

Също така се посочва, че "всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия".

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил (Гундяев).

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, се казва още в съобщението.

Днешната заповед на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е в упражняване на правомощията му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

25.09 2023 в 15:43

Анализи, 10 точки :)

Но все пак - не само Копейката и Волнчо, а и Лорда Негово Гей Величество Е-Минчев.

9347

4

Анализи

25.09 2023 в 15:41

Сега копейката и воленчо ще застанат отпред и ще протестират да остане затворен.

2099

3

Mateevk

25.09 2023 в 15:28

Това е единствено верният ход на този етап. Не може със затварянето на църкви да бъдем изнудвани от когото и да било. Русия превръна и религията в оръжие, както го направи и с газа, нефта и всичко останало. Това в добавка към оръжията, които вече притежава. А това вече е прекалено и никой няма го търпи. Сбъркали са адреса този път.

-529

2

6екеr4о

25.09 2023 в 15:25

Тази постъпка заслужава бурни адмирации!

От тук насетне клявката Митрофановна може да каканиже каквито си иска кретении...

9347

1

Анализи

25.09 2023 в 15:19

Патриархът ни все пак е патриарх и то български. Умно решение.