Паметник на юристите-спасители на българските евреи ще бъде издигнат в София

OFFNews 13 декември 2022 в 11:46 1291 0

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Председателят на СОС Георги Георгиев

Паметник на юристите - спасители на българските евреи да бъде издигнат в София по повод 80-годишнината от спасяването от Холокоста ще обсъдят общинските съветници на предстоящото си заседание в четвъртък.

Вносители са част от юристите в местния парламент – председателят Георги Георгиев и съветниците Ботьо Ботев, Диана Тонова, Михаил Петров, Карлос Контрера и Методи Лалов.

„Значителна част от българското общество, застава в защита на своите сънародници евреи - Българска православна църква, професионални гилдии, отделни лица, в името на общочовешки принципи. Особена роля в това заемат българските юристи. Много съдии, прокурори и други магистрати в свое лично и професионално качество, често рискувайки позициите, които заемат, застават в защита на еврейското население, като се обявяват против антиеврейското законодателство и подготвяната депортация.“, посочват още вносителите.

Скулптор на творбата е Красимир Ангелов, а архитектурната част е изготвена от арх. Станислав Константинов. Паметникът ще бъде издигнат в район „Възраждане“.

Местният парламент ще разгледа и предложението за поставяне на паметна плоча в чест на 130-годишнината от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на фасадата на сградата, на ул. „Будапеща" № 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки