Опасна жега и днес, в 7 области температурите стигат 40° на сянка, малко захлаждане в неделя

OFFNews 19 юли 2023 в 06:00 1552 0

Гълъб прелита край фонтани в София.

Снимка БГНЕС

Гълъб прелита край фонтани в София.

Опасно горещо ще е времето и днес в България, прогнозира НИМХ.

В 7 области на страната е обявен оранжев код, който означава опасно време. В останалите 21 - включително столицата - кодът е жълт и той обозначава потенциална опасност.

И двете предупреждения са издадени от метеоролозите заради много високи температури. В т. нар. "жълти" се очаква те да достигнат 35-38 градуса на сянка.

"Оранжевите" области са: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и Русе.

Нощните температури навсякъде в страната ще надхвърлят 20 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

Ще духа слаб, след обяд по Черноморието до умерен вятър от юг-югоизток.

В планините ще бъде предимно слънчево. Преди обяд ще духа до умерен, предимно северен вятър, след обяд ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 29°, на 2000 метра - около 22°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, след обяд до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 29°-32°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 6 мин. и залязва в 20 ч. и 59 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 52 мин. Луната в София изгрява в 7 ч. и 16 мин. и залязва в 22 ч. и 26 мин. Фаза на луната: два дни след новолуние.

Превалявания от дъжд се очакват в четвъртък. Те ще са на главно в Северна България и в планините. В петък и събота ще остане много горещо, с максимални температури между 35 и 40 градуса. В неделя от северозапад ще проникне относително хладен въздух и дневните температури ще се понижат с 3-4 градуса, ще има временни увеличения на облачността, не са изключени и изолирани краткотрайни валежи. Новата седмица ще започне със слънчево време, вятърът ще бъде слаб, ще се ориентира от североизток. Температурите отново ще се повишат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки