Омбудсманът настоя за списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога

OFFNews 28 август 2023 в 12:04 1358 0

Диана Ковачева

Снимка Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изработен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. Тя е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщават от пресцентъра на националния омбудсман.

„Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, пише проф. Ковачева.

Тя смята, че информацията за лекарствата, които могат да доведат до фалшив положителен тест за наркотици, би намалила значително негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване.

Омбудсманът посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и лекарства, приемани често без рецепта. Като пример може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

„В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише омбудсманът.

Ковачева посочва, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на алкохол и наркотици, но счита, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да покаже положителен теста за наркотици.

Тя подчертава, че препоръката ѝ не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременна превенция на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове, и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!