Обиски до голо: И в друго пловдивско заведение полицаи са събличали клиенти

OFFNews 10 май 2023 в 10:07 1768 1

Снимка Фейсбук

Събличането на клиенти по време на акция се оказа практика за полицаите в Пловдив. Преди два месеца униформени са проверили заведение в града, като отново са принуждавали клиентите да се събличат голи. 

Това стана ясно от думите на адвокат Пламен Бонев, който защитава една от унизените жени, предаде бТВ.

"При акция на Второ районно управление в Пловдив тогава отново всички са събличани до голо. Така казват моите клиенти. Били са карани да се разкрачват и да клякат. Това е оронване на тяхното достойнство", коментира Бонев.

В нощта на 5 срещу 6 май при спецакция срещу наркоразпространението в пловдивска дискотека клиенти и служители  са прекарали нощта на опашка и са били събличани, за да бъдат обискирани.

МВР потвърди за случая. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обеща да започне проверка, а Окръжната прокуратура започна да събира доказателства и да разпитва свидетели. Директорът на полицията в Пловдив обаче отрече да е имало превишаване на правомощията. 

Собственикът на клуба заяви, че ще сезира прокуратурата, след като около 400 клиенти са били подложени на "проверката". Според хора, присъствали на място, е открит един грам марихуана и пакетче с прахообразно вещество с тегло 0,5 грама.

"Бяхме се наредили на една опашка, която вървеше много бавно – може би около 6-7 минути на човек. Като дойде нашият ред, пред стаята имаше полицай, който проверяваше документи. Влязохме в тоалетните, а полицаите ни накараха да се съблечем по боксерки. Имало е и хора, които са карани да се събличат чисто голи. Опипаха дали имам нещо по панталона, изкараха ми всичко от джобовете, провериха ми портмонето, а след това ме накараха да напиша на едно листче "Нямам възражения", разказа един от проверените младежи пред бТВ. 

"Разбира се, че имах възражения. Бяха 400 човека, пред които се събличахме. За да отидеш до тоалетната, трябваше да бъдеш обискиран", каза клиент на заведението в нощта на обиска.

Младежите ще търсят правата си в съда. 

Управителят на заведението разказа, че в нощта на проверката четири буса на полицията са спрели отпред: "Влязоха, без да ни дават обяснения, накараха ни да спрем музиката. Светнаха лампите и започна всичко, за което разказват хората. Започнаха обиски, клякания. Служителите също бяха проверени. Всички се оплакват и никой не счита за нормално случилото се", посочи управителят на заведението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews