Новите програми: Учат второкласниците как да се грижат за растения и животни

Александра Маркарян 31 юли 2023 в 15:40 2413 0

Дребни изменения в учебните програми от идната учебна година предлага МОН.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Дребни изменения в учебните програми от идната учебна година предлага МОН.

Как да полагат грижи за растения и животни ще учат второкласниците според промяна в учебната програма по околен свят. Проектите за новите програми бяха разписани от министър Галин Цоков и публикувани миналата седмица. Както и в I клас, измененията във II са в голямата си част редакционни и технически, а промените по същество са малко.

По същество се предвижда още учениците да могат да представят в табличен вид резултати от наблюдения върху продължителността на деня. Тази формулировка заменя сегашната, която гласи "наблюдава продължителността на деня".

Досегашното задължение "организиране изложби и базари, свързани с представяне на проектна дейност" - също в програмата по околен свят - се заменя с "участие в изложби и базари, свързани с представяне на проектна дейност".

От програмата по технологии и предприемачество отпадат следните изискуеми сега дейности „участие в сюжетна игра, свързана с популярни професии“; „самостоятелно избиране на организацията на дейността – индивидуална, групова“. Вместо тях се въвеждат стимулиращи децата да развият умения за работа в екип. Те са формулирани така: „обсъждане и вземане на решение по проблем и тема“ и „проява на толерантност при работа в група“.

По български език и литература промените са две, по-скоро редакционни: формулировката "разграничава ударена от неударена гласна и знака за ударение" се заменя с "разграничава ударена от неударена сричка и знака за ударение". Последното се сваля от трети във втори клас.

Уточнение е направено и в темата "Текст и общуване", където очакваният резултат от обучението "съставя кратки съобщения" се прецизира и вече ще гласи "съставя писмени кратки съобщения".

Отменя се програмата по физическо възпитание и спорт.

Промените в програмите по останалите касаят годишния брой часове по съответния учебен предмет. Вместо броят им да бъде записан в учебните програми, както е сега, той ще остане вписан само в Наредба 4, където е разписан рамковият учебен план за общо образование за основната степен на образование (първи-седми клас вкл.) по класове и предмети.

Учебните програми започват да се прилагат от учебната 2023 – 2024 г. за учениците, които постъпват във ІI клас, като до одобряване на нови учебници се използват съществуващите, указва проектът за изменения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков