Новият "Антикорупционен фонд" ще разследва и осветлява корупцията във властта

Николаос Цитиридис 14 юни 2017 в 14:42 13681 4

Снимка OFFNEWS/Сергей Антонов

Част от екипа на Антикорупционен фонд. От ляво на дясно: адв. Грета Ганева, Николай Стайков, Мирослава Петрова и Йордан Карабинов

Разлседване на корупция по всички етажи на властта, анализ на щетите и институционален натиск за справяне с корупцията - това ще бъде само част от делото на обявената днес фондация "Антикорупционен фонд". Икономисти, юристи и журналисти са се нарамили с нелеката задача да осветлят некоректните практики у нас, но не само да говорят за тях, а и да дават конкретни решения на казуси, свързани с корупцията.

На пресконференция днес бе обявен и екипът зад "Антикорупционен фонд". Той се състои от журналисти, икономисти, хора с опит в разследванията на измами и в управлението на проекти. Зад Фонда стоят Мирослава Петрова, Йордан Карабинов, Николай Стайков, адв. Грета Ганева, София Желева и Лилия Рангелова.

Как ще работи "Антикорупционен фонд"

В три основни стъпки Фондът ще мониторира, анализира и ще действа с единствената цел да подобри средата за живот на българските граждани и да съдейства на праовъсдната система в борбата с корупцията.

Първата стъпка е мониторинг и получаване на сигнали. Екипът може да се "самосезира" от журналистически разследвания. Също така всеки гражданин може да подаде сигнал (анонимно или не) на сайта на "Антикорупционен фонд". Всеки достатъчно пълен сигнал се разглежда внимателно и продължава нагоре по стълбицата на разследването.

След обстоен правен анализ, придобиването на допълнителна информация и техническа експертиза, "Антикорупционен фонд" започва стъпка "Действие", а именно - институционален натиск, обратна връзка за реализираните вече действия и публикации по темата.

Днешната дата 14 юни не е избрана случайно от създателите на Фонда за обявяване на неговото начало. Днес е годишнина от началото на протестите #ДАНСWithMe, които бяха породени от издигането на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Днес нас все още ни събира идеята за противопоставяне и справяне с корупцията", каза на събитието Мирослава Петрова.

Финансирането си "Антикорупционен фонд" ще получава от фондация "Америка за България".

Въпреки че официално работата си Фондът започва днес, той вече работи по 20 сигнала, а два от тях вече са предадени по каналния ред със сигнали до отговорните институции. Единият от тях засяга Пловдивския панаир, финансирането му от ББР и социалиста Георги Гергова. Другият сигнал, по който работят от Фонда, е за кмет на голяма община, който прави екстравагантни купони за десетки хиляди лева, без реално да има доход, различен от заплатата му.

Фондът е задължен да спазва етичните си правила за независимост, безпристрасност, професионализъм и отговорност. Вътрешният правилник не позволява на членове на "Антикорупционен фонд" да са част от партия, но в от отговор на въпрос от OFFNEws, че всеки сигнал, доли от политически субект, е добре дошъл, стига да е добре обоснован и описан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

14.06 2017 в 15:09

Като видиш "келнерчето" на разградския капут от село Сеново, как е скръстило кунки и ти става ясно, че независимостта е избягала някъде на Марс, че даже и Плутон!

25665

2

Victimized

14.06 2017 в 14:52

"Финансирането си "Антикорупционен фонд" ще получава от фондация "Америка за България"."

"Фондът е задължен да спазва етичните си правила за независимост, безпристрасност, професионализъм и отговорност. "

...................

42249

1

Denis Rizanov

14.06 2017 в 14:49

С подкрепата на АзъБъ най-вероятно.
:)
абе, минетка къде е? Май била почнала работа като пе-ар баш у тая фундация?
ФОНД... ха-ха-хахххх!

 
X

Да помогнем на украинските деца!