Нови правила за кремиране на покойници, памучни чаршафи в ковчега

OFFNews 11 май 2017 в 13:40 27990 0

Нови правила за изгаряне на починали влизат в сила в Крематориума на Централните софийски гробища. Изискванията се въвеждат, за да работят пещите според регламента на производителя и да не се наложи спирането им, обясни за OFFNews Михаил Кръстев от дружеството. 

Промените не се отнасят до дървените ковчези, не засягат и облеклото на починалия, допълни Кръстев. Покойници обаче не може да се поставят в сандъци, части от стари секции, гардероби и др., каквито случаи сме имали, обясни той. Забранено е и до тялото на мъртвия да се слага пистолетът му или каквото и да е оръжие, както и метални и пластмасови предмети. Не може да има и изкуствени цветя. 

Основните материи, с които се аранжира покойникът, трябва да са памучни, а не от вискоза или други изкуствени материали.

При горене синтетичните материали предизвикват неприятна миризма и отделят голямо количество токсични вещества - въглероден окис, въглероден двуокис, ацетон, метилов алкохол и др., което е в разрез с нашите усилия за запазване на околната среда и контролиране на вредните газове при кремации, обясняват промените на страницата на Крематориума. 

С цел запазване на околната среда, целостта на пещите и техния технологичен живот, бяхме изправени пред два варианта - или да променим изискването за материала на ковчега или да изискваме премахване на декорациите от синтетични и вискозни материали. Първото би довело до драстично оскъпяване на услугата, затова предпочетохме втория вариант, пишат още от "София Крематориум" АД.

Представителите на погребалните агенции са длъжни да приведат покойника във вид, отговарящ на изискванията. В противен случай, те ще бъдат върнати от служителите на "София Крематориум" до окончателното им привеждане според изискванията. В случай, че близките не са обслужвани от погребална агенция, то тогава отговорност за вида и състоянието на ковчега носи обслужващият персонал на ОП "Гробищни паркове" - аранжорите. 

Три пещи работят в Крематориума, в тях изгарят средно по 20-30 покойника на ден. В момента се прави преустройство на залата за наблюдение, съобщи още Кръстев. По тази причина в момента близките нямат възможност да присъстват на кремация, но в скоро време в ритуалната зала ще има два големи монитора. На тях ще може да се наблюдава кремацията, уточни Кръстев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews