Нова арт инсталация на мястото на мавзолея

OFFNews 16 април 2024 в 07:26 1721 0

Арт инсталация

Снимка СО

Нова арт инсталация ще се появи на мястото на мавзолея в Градската градина в София през май. 

"Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било" е посланието със светещи букви на художника Красимир Терзиев. Монтирането на буквите, върху които ще може да се седя, започва тази седмица, съобщи Столична община. 

На мястото на инсталацията е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период - 1 година, за който проектът ще остане в градската среда. 

През тази година продължаваме програмата на Столичната община „Навън“. На мястото на бившия Мавзолей предоставяме възможност за артистични намеси и инсталации в градска среда, каза зам.-кметът по култура Яна Генова. Програмата е от 2021г. и с решение на Столичен общински съвет по нея могат да кандидатстват художници и творци. Инсталацията ще бъде място за събития и няма да е изолирана от живота на преминаващите граждани, посочи още Генова. 

Намерението на Красимир Терзиев е да създаде място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието. Да седне и да размишлява за миналото, за нерешените проблеми и травми от него, но и да помисли за визия за бъдещето.

Текстът е свързан, както с историческата натовареност на това място - бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме. Едно от основните ми желания беше да не повтарям модела на монумента, който създава дистанция между зрителя и произведението, а по-скоро да привлека и приобщя публиката, за да стане част от проекта, обясни Красимир Терзиев, който е преподавател по Културна антропология в Софийския университет.

Творбата на Красимир Терзиев е избрана през 2022 г. във второто издание на програма „Навън“ на Столичната община сред 8 други предложения. В 13-членната комисия по разглеждане на кандидатурите са участвали експерти от Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Министерството на културата, Обществено-експертния съвет по устройство на територията, по градски дизайн и реклама и независими външни експерти. Председател на комисията е проф. Георги Янков, а в състава влизат Аделина Филева, арх. Бойка Къдрева, Димитър Стоянович, д-р Илия Мечков, доц. Михаил Груев, Любен Генов, Полина Стефанова, арх. Йоана Петкова, Любен Домозетски, Илинка Чергарова, Гергана Мудова и Лъчезар Бояджиев. Проектът е гласуван и от Столичния общински съвет, след обществено обсъждане с граждани и представители на културната общност.

Програма „Навън“ на Столичната община е създадена през 2018 г. с решение на Столичния общински съвет за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда и в подкрепа на стратегията за развитие на София. 

Преди това там бяха "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф и "Един човек" на Веселин Шурелов. Реализацията новия проект ще струва 100 хил.лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки