Московки: Ще има 2000 съкратени, ако орежат субсидията на БДЖ

ОFFNews 10 декември 2014 в 22:18 4332 6

Между 1500 и 2000 служители на БДЖ може да бъдат съкратени, ако бъде орязана субсидията на железопътната компания, както се предвижда в бюджета за следващата година, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

С 40 милиона по-малко ще получи като субсидия БДЖ през следващата година. Причината е, че тези пари ще бъдат пренасочени към погасяване на дълговете към кредиторите на дружество.

В момента при това състояние, в което е намален бюджетът, означава около 1500-2000 души да бъдат съкратени, обясни Московски.

По думите на Московски при настоящото положение от разписанието ще трябва да отпаднат 200 от общо 660 пътнически влака, като това ще бъдат доказано губещите влакове.

Петър Бунев от синдиката на железничарите коментира, че браншът е абсолютно несъгласен с подобни съкращения и ще започнат масови стачки.

Ако обаче бъдат спрени толкова много влакове, това неминуемо ще доведе до загуба на поне още 20 милиона лева, категоричен е Бунев.

Синдикатите изразиха надежда, че сумата за субсидията на БДЖ ще бъде преосмислена между първо и второ четене на закона за държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки