Инциденти с влакове стават, защото са стари и никой не иска да работи в БДЖ

OFFNews 18 ноември 2014 в 08:55 5069 13

"Има девет рискови гари. На тях сме преминали на ръчен режим и се разчита изцяло на субективния фактор, тъй като се извършва рехабилитация на трасетата. Има голямо трасе - около 80 км, с развързани гари - изключени от системата на сигнализация, а това не трябва да се допуска".

Това обяви пред Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски по повод случая от неделя - 16 ноември, когато два влака са били изправени един срещу друг от стрелочник с 3-месечен стаж. Това е пореден инцидент за тази година с влакове.

Няма желаещи да работят в железниците, каза транспортният министър по повод неопитния стрелочник. Според него не е заради възнаграждения, а за липса на желаещи да работят в системата на БДЖ.

По думите му друг проблем е фактът, че локомотивният състав на БДЖ е с машини на 35-40 години.

Московски обяви, че докато ГЕРБ са били на на власт 3.5 години са направили каквото могат - стартирали проекти за над 1.2 млрд. лв. в железопътна инфраструктура, която е включвала именно автоматизация на процесите.

По думите му, докато държавата не отдели необходимите средства да се обнови и автоматизира системата, ситуацията в железниците ще бъде такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки