МОН обяви предсрочно оценките от матурите

Александра Маркарян 06 юни 2014 в 12:01 8231 1

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието
Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието

Министерството на образованието и науката обяви предсрочно оценките от матурите.

Данните бяха качени днес в 12 ч. на сайта на ведомството.

Заповедта на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова определяше оценките от държавните зрелостни изпити да бъдат обявени до 9 юни.

Оценките могат да бъдат проверени срещу изписването на ЕГН и входящ номер ТУК.

Зрелостниците могат да кандидатстват с оценките от матурите в университетите при условия, определени от висшите училища.

Все още не е направен анализ на резултатите, затова не може да се каже какъв е успехът на зрелостниците по отделните предмети, както и да се сравнят резултатите им спрямо тези от миналата година, обясниха от МОН.

Абитуриентите се явиха на две задължителни матури - по български език и литература и по избран от тях предмет. Те имаха възможност да се явят и на допълнителни матури, по желание.

На матурата по литература зрелостниците решаваха тест с 40 въпроса. 41-ата задача изискваше написването на интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

Минималният брой точки за тройка на всяка от матурите е 23.

Тези, които са получили двойка на един от задължителните изпити, могат да се явят на матура през август. Изпитът по литература е насрочен за 28 август, а втората задължителна матура по предмет по избор е на 29 август.

Тази година имаше проблеми с теста за държавния зрелостен изпит по английски език. В петиция родители поискаха коригирането на грешки, допуснати по вина на МОН, в 5 задачи - 5-а, 6-а, 23-а, 25-а и 26-а.

В отговор МОН коригира шаблона за оценяване само по отношение на две от цитираните задачи - №5 и №6.

Информация за начина на оценяване на тестовете по английски език ще бъде дадена публично до дни, обещаха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови