Митниците натискани да върнат лиценза на Мишо Бирата

OFFNews 04 февруари 2014 в 17:39 2870 0

Имало е среща в Министерството на финансите, на която са присъствали бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов и Михаил Михов - "Мишо Бирата", на която е оказан натиск да се върне лиценза на пивоварната.

Това заяви бившият зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев, който беше привикан на изслушване в парламентарната комисия, която се занимава със случая "Мишо Бирата".

Аферата се разигра през 2011 година, след като от в. "Галерия" бяха пуснати записи на разговори с тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. От разговора става ясно, че Борисов разпорежда да се спре проверка в пивоварната на Мишо Бирата. 

Пред депутатите от комисията днес Антоний Странджев припомни, че през изминалата година е образувано досъдебно производство във връзка с конкретния случай. "Случаят се развиваше през 2009-2010 г. и някои факти може да са избледнели, но за мен случая с Михаил Михов придоби значение, след като изтекоха записите, а дотогава този случай не е бил под внимание", категоричен бе Странджев.

Той обясни, че на едно съвещание е взето решение за извършване на проверки при всички производители на бира в страната. "Бирата не носи големи ресурси, но имаше съмнения за варене на други високоалкохолни напитки и генериране на ресурси от незаконна дейност", уточни бившият зам.шеф на митниците, цитиран от БГНЕС.  

"След извършената проверка в пивоварната на Михаил Михов беше установено превозване на бира без съответните документи. Бяха открити и нарушения на акцизното законодателство към онзи момент, а затова има и редица констатирани протоколи. Има и последваща проверка в края на ноември, при която отново са констатирани слабости, което е дало основание за отнемане на лиценза на въпросното предприятие, а моите задължения бяха повече свързани с оперативната работа и набирането и проверката на информация", разказа Странджев пред парламентарната комисия и подчерта, че акцизното законодателство и митническите проверки не са били под негово ръководство.

Странджев каза, че Ваньо Танов е имал доста неприятности след проверката, както и срещи с представители на предприятието.

"Имаше опасност произведената бирата да бъде похабена преди да е бутилирана. Това създава опасност при осъждане на собственика на пивоварната, държавата да заплати произведеното и не бутилирано количество бира", обясни Странджев и разказа, че е взето решение да се направи график за бутилиране на произведеното количество бира, а складовете да бъдат запечатани. Агенция "Митници" се е опитвала да намали загубите на предприятието, но е получен сигнал, че продължава да се произвежда ново количество бира, а служителите на митническата агенция са били възпрепятствани да извършат проверката.

След края на проверката за случая е изготвена подробна докладна записка и са приложени документите до Ваньо Танов, а за Странджев случаят е бил приключен, докато не са изтекли записите в публичното пространство.

Странджев подчерта, че не е отменял проверката и е призовал подчинените си, ако има трудности да се обръщат към него по всяко време на денонощието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика