Мъртва риба в Гребния канал в Пловдив

OFFNews 10 април 2024 в 07:55 1111 0

Мъртва риба

Снимка Фейсбук

Хиляди мъртви риби изплуваха в Гребната база на Пловдив. Над района се носи неприятна миризма, съобщи Нова тв. 

Проблемът е свързан със зарибяването на канала, твърдят от общината. 

„Във водата няма отрова, която да причини масовото измиране на рибата, която пуснаха спортните риболовци в понеделник. Ако водата имаше проблем – щеше да измре и другата риба, която е по-отдавна в канала. За наличие на отрови не може да се говори”, заяви специалистът по екология и аквакултури доц. Ангел Цеков.

По думите му рибата, която е измряла, е от вида сребриста каракуда, която се използва за спортен риболов. „Това, което имаме като информация от хората, транспортирали рибата е, че тя е от водоем в Хасково. Вероятно при улавянето ѝ е била наранена, което е довело до измирането ѝ”, посочи доцент Цеков. 

Искам да успокоя всички пловдивчани, че тази риба нито е токсична, нито е болна, нито каналът е с някакви замърсявания. Просто чисто механично, когато се хваща рибата с мрежи, тя се е наранила в този период. Процентът е съвем малък", каза Георги Касев от българската федерация по спортен риболов по БНТ

По думите му "някои риби през пролетния период са по-слаби, може би това е причината. Но процентът на загиналите риби не е значителен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки